Румен Петков и Мария Капон в спор за бъдещето на АЕЦ "Белене"

0
И двамата са на мнение, че трябва да се търси отговорност от директора на проекта ICGB (газовия интерконектор България-Гърция) Теодора Георгиева за това, че не е завършен
И двамата са на мнение, че трябва да се търси отговорност от директора на проекта ICGB (газовия интерконектор България-Гърция) Теодора Георгиева за това, че не е завършен Видео: NOVA NEWS

Какво е бъдещето на АЕЦ "Белене" му и има ли необходимост от него?

"Ние сме "за" ядрената енергетика, но да е в АЕЦ "Козлодуй". Вече 35 години не се намира никой да построи Белене, защото се искат държавни гаранции. Единственият реален шанс за финансиране е да се направи хибрид". 

Това заяви за "Твоят ден"  по NOVA NEWS Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

За нея българският национален интерес е диверсификацията. "Още сега може да се започне да се смесват горивата в Козлодуй. В пети блок може да се използва американско ядрено гориво", смята тя. И уточнява, че трябва да има истински анализ от експерти по темата. "Руското гориво е добро, но трябва да има различни източници, да се диверсифицират доставките. АЕЦ "Белене" никога няма да се случи. Арогантното руско вмешателство трябва да спре", коментира Капон.

Според лидерът на АБВ Румен Петков площадката в Белене е готова, буквално утре може да започне инсталация на мощности. "Има силен интерес от кандидати за изграждане на АЕЦ "Белене", което е показател за потенциала на проекта, но според нас е най-добре да бъде държавен. Ако започнем утре Белене, ще имаме реактор 7 години, ако започнем само разсъждения на тема Козлодуй, ще имаме реактор след 30 години", заяви той. И допълни, че 27% от енергията на ЕС идва от ядрени реактори.

"Въпросът е в качеството на горивото, гарантираните доставки и най-добрата цена. Горивото на Уестингхаус направи проблеми", посочи Петков. Той е "за" диверсификация, но със стриктен контрол на цената, за да не бъде внесен скъп втечнен газ, както според него вече се е случило.

И двамата са на мнение, че трябва да се търси отговорност от директора на проекта ICGB (газовия интерконектор България-Гърция) Теодора Георгиева за това, че не е завършен. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари