Искрен Веселинов предлага църквата да канонизира отец Боян Саръев

3
Заслугите на отец Боян Саръев през последните над 30 години към Православието в Родопите са огромни
Заслугите на отец Боян Саръев през последните над 30 години към Православието в Родопите са огромни

Заслугите на отец Боян Саръев през последните над 30 години към Православието в Родопите са огромни

По повод кончината на Кръстителя на Родопите - отец Боян Саръев, Искрен Веселинов отправя призив към Патриарха и Светия синод на Българската православна църква енорийският свещеник от Кърджали - последен истински Апостол на християнската вяра сред българо-мохамеданите, да бъде канонизран. "Имах честта да познавам този велик българин и той винаги е бил пример за мен - още от ранните ми студентски години. Би могъл да бъде такъв и за следващи поколения християни и родолюбци. Канонизирането на отец Саръев ще го превърне в мощен символ, а делото му за рехристиянизация на Родопите ще е продължено." - казва Искрен Веселинов, цитиран от Дарик.

Заслугите на отец Боян Саръев през последните над 30 години към Православието в Родопите са огромни. Той бе инициатор за учредяването на 18 април 1990 г. и до последно председател на Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча", поставило си за цел да върне потомците на помохамеданчените насила българи в лоното на Православната църква. Само след година, на 18 май 1991 г., в храма, където служеше, се проведе масово кръщение, на което покръстилите се в православната вяра възродиха знакови български имена като Момчил, Ралица, Огнян, Илина и още десетки.

В мемоарна книга на отец Саръев "Гласът на викащия в пустинята", излязла през 1996 г., потомците могат да проследят неговите духовни търсения и решения, както и наставленията, които отправя към лутащите се в избора си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    4
    учуден
    А защо Искрен Веселинов гласува с ДА вдигането на данъците в Русе?
  • 5
    3
    Пумак от Мъседониания
    След като осран пукне Шкембак войвода паметник да му направим на мястото на шадравана
  • 12
    2
    русенец
    Патриотарстването на хората от МВРО ми идва в повече!
  • 11
    1
    янкомикура
    Хубаво би било преди този Ганьо да предлага нещо да се запознае какви са критериите някой да се канонизира, колко време след като е живял може да стане и ред други нещица които му убягват...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари