Искрен Веселинов: Доказахме, че в гетата законите не важат, но така е и в други части на Европа!

1
Веселинов уверява, че се готви законопроект, който да ограничи чуждото финансиране на религиозните училища
Веселинов уверява, че се готви законопроект, който да ограничи чуждото финансиране на религиозните училища Видео: БНТ

Искрен Веселинов от ПГ на Обединените патриоти заяви, че радикалният ислям се превръща от вероизповедание в идеология и че той е система от виждания, които не са духовни вярвания, а са насочени към промяна на съответната държава и света, налагане на определени норми и нулева толерантност.

"Това течение в исляма, което на практика нанася поражения в световен мащаб", продължи Искрен Веселинов, е станало толкова влиятелно благодарение на тези училищата с чуждо финансиране, предаде БНТ.

Искрен Веселинов от ПГ на Обединените патриоти: "Пряко последствие от това са атентатите в Европа, а в Ислямска държава се бият множество европейски граждани. Това налага преоценка на ситуацията. Ние сме в периферията на проблема, но вече сме потърпевши - има бурки по циганските махали, където до скоро нямаше дори ислям. Ако не разчетем правилно сигналите, проблемите ни предстоят."

Искрен Веселинов продължи, че се готви законопроект, който да ограничи чуждото финансиране на религиозните училища и да ограничи влиянието на чужди проповедници, които нямат образование, равно на българското.

Искрен Веселинов от ПГ на Обединените патриоти: "Поставихме проект за обсъждане и основната ни задача беше да съгласуваме текстовете с Дирекцията по вероизповедания и Министерство на образованието. Основният проблем е финансирането отвън - не само от Саудитска арабия, но и от Турция, която в последните години се радикализира и дава път на Ислямски братя. Нашето законодателство предвижда, ако има дарения от чужда държава, да минават през Дирекцията по вероизповеданията. Според нас не би следвало в ръководствата на вероизповеданията да има чужди граждани и трябва чуждите проповедници да имат образование, равно на нашето."

Във връзка с радикализацията на ромски общности, Искрен Веселинов посочи, че борбата с това може да се осъществи чрез социализация, която не включва само даването на пари, а приемане на общи за обществото ценности.

Искрен Веселинов заяви, че групата на ОП не е подкрепила протекционисткия закон на БСП за защита на българските производители, защото поректът на левицата е щял да доведе до дефицит на стоки, заради недостатъчното производство в България. Той посочи, че правилният ход е да се стимулират самите производители, а не търговците.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари