Искате ПРОСТОТИЯ, ето Ви!

1

Петокласниците се запознават с Великден с едно изречение, за мюсюлманските жертвоприношения са отделени няколко абзаца в читанката по литература.

Министерството на образованието и неговата шефка Меглена Кунева са на път да си ритнат здравната книжка, заканват се хиляди българи в социалните мрежи. Общественото недоволство се взриви за пореден път, след като оказа, че в учебниците по литература за 5-и клас е посветен цял урок на мюсюлманския празник Курбан Байрам, докато за Великден е отделено 1 (едно) изречение.

Възмутени родители заляха социалната мрежа с протестни коментари и снимки, доказващи нелепите действия на ресорното министерство.

В началото на годината бе взето решение от учебниците на българските ученици да изпаднат ключови произведения като  „История славянобългарска”, „Къде си вярна ти, любов народна” и „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, Балкан стене”. От учебниците за 5-и клас отпаднаха „Родната реч” на Иван Вазов и „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”. Началният текст на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски също не бе предвиден за изучаване в новата програма.  Учениците няма да обогатяват знанията си за Паисий Будителят, нито за образа на Балкана, пише bnews.

За сметка на това обаче всяко българско дете ще има богати познания за основните празници на мюсюлманската религия – Курбан Байрам и Рамазан Байрам. 

Ето и коментара на поредния гневен родител, споделил снимката, която публикуваме:

„Искате ПРОСТОТИЯ, ето Ви. Учебник по литература за 5 клас. И отделно за домашно ,детето да разкаже как бил се украсявал жертвения агнец при мюмюните. Е, това за мен е Простотия."

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари