Искат незаконната сеч в градските паркове да се криминализира

1
Дървата не се добиват само за отопление за гетата, но и се продават
Дървата не се добиват само за отопление за гетата, но и се продават Видео: NOVA

1 година затвор за незаконна сеч в градските паркове искат от ВМРО.

Идеята си от партията представиха на незаконно сечище в Западния парк в София, което по думите на живеещите в района е обичайна гледка за парка. Сега наказанията за такава дейност са само административни, което не води до спиране на сечта, смятат политици и граждани.

От 100 до 300 лева глоба или пробация е наказанието, ако те хванат да сечеш незаконно дърва в градските паркове в страната. Резултатът – почти неконтролируемо изсичане на дърветата в такива пространства, особено през зимния сезон, когато дървеният материал се използва за отопление, пише Дарик.

Такава картина чертаят и жителите на "Западен парк" в столицата: "Секат поголовно навсякъде и се сече метър над земята, да не се навеждат. Циганите секат, цяла зима с каруците караха. Всеки ден сме тук. През седмица няма полицаи и те си ходят съвсем спокойно. Няма кой да им направи забележка, защото хората се страхуват".

За да се промени ситуацията, трябва да бъде променен Наказателният кодекс. Идеята е да се криминализира незаконната сеч и в градските паркове, а не както досега само в горските масиви, казва общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

"Ние сме предложили изменение и допълнение на сега съществуващия член 235 в Наказателния кодекс, като добавяме към горите като територии и парковете в урбанизираните територии. Подчертавам, че става дума за парковете, такива каквито са по градоустройство, защото най-големият проблем е там, където има голяма дървесна маса. Една част от тези дърва не се добиват само за отопление за гетата, но и се продават. Има достатъчно сигнали, например от "Обеля", че дърва, незаконно отсечени в Северния парк, се продават по къщите от същите тези бракониери. Предлагаме най-лекото наказание да бъде до една година лишаване от свобода ефективно", обясни той.

Предложението за промените в Наказателния кодекс ще бъде внесено в Правната комисия на парламента днес, а до лятото то се очаква да бъде обсъдено и в пленарната зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари