Искат да се въведе целеви отпуск при осиновяване на дете

0
Всички осиновители да имат право на отпуск за определен период, независимо от възрастта на детето
Всички осиновители да имат право на отпуск за определен период, независимо от възрастта на детето Снимка: Getty Images

Държавата да въведе целеви отпуск при осиновяване на дете, независимо от неговата възраст - затова настояват от Българската асоциация "Осиновени и осиновители". 

Искането им е провокирано от решението на Комисията за защита от дискриминация, че правото на едногодишен отпуск по майчинство за осиновителите на деца до 5 години е непряка дискриминация и така се допуска по-неблагоприятно третиране на осиновителите на по-големи деца, информира Дарик.

От асоциацията искат всички осиновители да имат право на отпуск за определен период, в който детето да се адаптира, и той да бъде компенсиран, в замяна на осигуровките, които те са внасяли. Решението на комисията не задължава държавата да предприеме мерки за изравняване на условията при осиновителите, а е препоръчително.

От социалното министерство го обжалват пред Административния съд в София, с мотив, че е неправилно и необосновано.

Миналата година след жалба на осиновители Комисията за защита от дискриминация задължи правителството да изравни условията за отпуск по майчинство за осиновителите на деца до 2 години и от 2 до 5 години, и беше въведено правото на едногодишен платен отпуск за всички осиновители на деца до 5 години.

Сегашното решение на комисията е свързано с жалбата на Мира, която е осиновила дете на 7 години и половина, и от деня на предаването му нямала право на нито един ден отпуск, след като изхабила всичките си дни в събиране на документи и обикаляне на институции. Тя смята, че нейното дете е дискриминирано заради възрастта си, и че трябва да има отпуск за адаптиране на децата от минимум 6 месеца.

"Това е един период, в който и детето се адаптира към родителя, и родителят започва да опознава детето, да научава навиците му, да започне да го кара да се чувства малко сигурно, че няма да бъде прехвърлено в следващата институция. Детето трябва да може да разбере, че този родител е закрилата и опората, че може винаги да се опре на този родител", аргументира тезата си Мира.

Осиновителите стават родители от деня, в който се съберат с детето, а не от деня на неговото раждане, затова няма логика отпускът им да е съобразен с възрастта на детето, коментира и Желязка Иванова, председател на Българската асоциация "Осиновени и осиновители".

"Ние искаме време, което да бъде обезпечено, за адаптация. Всяко едно дете, което се осиновява, има нужда от адаптация, независимо на каква възраст е. Дори бих казала, че по-големите деца имат нужда от по-дълъг период от адаптация", твърди Иванова.

Според решението на комисията сегашните текстове в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, които дават право на едногодишен платен отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст представляват непряка дискриминация по признак възраст. Комисията препоръчва на социалния министър и на правителството да предприемат мерки, с които да създадат условия за изравняване на възможностите на осиновителите на деца над 5 години с тези на осиновителите на по-малки деца.

От Асоциацията очакват тази препоръка да бъде първата крачка за обсъждане на идеята за въвеждане на целеви отпуск при осиновяване, независимо от възрастта на детето.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари