Искаме от Германия и Франция 1 милион дози на Pfizer

0
Временно се преустановяват "зелените коридори" за ваксиниране
Временно се преустановяват "зелените коридори" за ваксиниране Снимка: БГНЕС

Временно се преустановяват "зелените коридори" за ваксиниране

"Временно ще преустановим "зелените коридори". Ако дойдат 52 хил. дози в събота, те ще бъдат разпределени веднага", съобщи здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Проведени са разговори с Германия и Франция за осигуряване на 1 млн. дози ваксини на Pfizer, които да пристигнат у нас през март. Увеличени са доставките от Moderna - през март се очакват още 85 000 дози.

15 168 са хората, които са ваксинирани в "зелените коридори" извън фазите от плана за имунизация. 17 518 ваксини са поставили личните лекари до момента. Ваксините лекари с първа доза са 13 969, стана ясно от статистиката на Министерството на здравеопазването.

"Вторите дози ще дойдат по графика, който е указан, няма проблем за ваксинираните с първа доза на AstraZeneca. България няма нищо общо с договорите и темпа на доставките. Ако ваксините идват при нас по план, нещата ще са ОК. Това е приоритет на цялото правителство. Да, имаше опашки - това е опашка за здраве, хората да останат здрави. Опашките не са само в България, дори в САЩ има опашки за ваксини. Ваксини няма, защото фирмите не си изпълняват договорките", обяви проф. Ангелов.

"Ако заболеваемостта е около или под 200 на 100 000, ние ще предприемем предпазливо тази крачка (с отварянето на заведенията - бел. ред.). Знаем какви са рисковете и индикаторите, изследваме ги много последователно. Никаква емоция - числа, показатели, медицина, наука и разум. Нямаме нужда от емоция и страх, нека хората да бъдат спокойни, нека да носят маски", каза още здравният министър.

По думите му трябва да се позволи на ангажираните в туристическия бранш и на българските граждани да влязат в състезание с всички туристически браншове в съседните държави.

"Ако сега не започнем ясна организация, която да преследва цели, то ние ще имаме провален туристически сезон", алармира министър Ангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари