Искаме богаташите, натрупали пари като Данчо Ментата, да си платят!

8
Защото иначе ще ги избесим и ще им наредим труповете по лампите на Цариградско шосе!
Защото иначе ще ги избесим и ще им наредим труповете по лампите на Цариградско шосе!

"10 000 лева са 5000 евро, висока работна заплата, дори в ЕС. Средната е около 2500 – 3000 евро. В Белгия толкова получава начален учител. За България сумата от 10 000 лв. месечно за заплата има само в някои телевизии, за някои водещи. Може и над тази сума.

Има подобни заплати за изпълнителни директори в циментови заводи, в химически заводи, в златни рудници, може би някъде в туризма. В банковия сектор такива заплати за редови служители няма, за директорите има, а изпълнителните директори са платени в десетки пъти над тази сума. месечно.

Има такива, че и по-високи заплати за водещи на сутрешни блокове в телевизиите. Тези водещи, които са с по около и над 10 000 лв. заплата месечно, днес се опитаха да направят нещо като разговор с либерални икономисти и други икономисти, които по-скоро изтъкваха провинциалния си акцент, отколкото да привеждат в защита на тезата си сериозни икономически и финансови аргументи. Иначе казано, слепите водят глухите, на гърба на нашето мълчаливо съгласие.

Не, няма да мълчим. Облагането с 20% на заплати от 10 000 нагоре е нещо като таван на алчността. Данъчната тежест сега е разпределена поравно – 19% за всички. 10% от 1000 лв. е едно от 10 000 лева, разбира се е съвсем друга цифра. Но при 1000 лв. месечен доход за ДОД отиват 100 лева, а при 10 000 лв. – 1000 лв. Отделно се начисляват осигуровките. Какво предлага БСП в тази схема. Тези с 1000 лв. да си останат с 10% данък, а тези с 10 000 – да плащат двойно – 2000 лв.. По груби сметки. Така водещите в сутрешните блокове ще разполагат вместо с 9000 лв. с 8000 лв. месечно.

Според либералния глас в сутрешния блок на Нова – този данък ала Робин Худ, касаел 7000 души, които щели да намерят начин да се спасят – да си укрият доходите. Едва ли в Теленор, ЧЕЗ или Нова ТВ ще си позволят лукса да не си плащат данъците. Същото е в Соди Девня, Златната мина в Челопеч, МДК – Пирдоп и други места, в които има подобни заплати. И пак да повторим – които са за ръководството или за водещите на сутрешните блокове.

Сега си давате сметка защо Ани и Виктор подскачаха невнятно при всеки аргумент срещу въвеждането на по-висока данъчна тежест върху „богатите“ при запазване на сегашната данъчна тежест върху 99,99% от народа. Давате си сметка, също така, че 10 000 лв. са недостижима заплата в провинцията, но съвсем реална във финансовия сектор. Не за хората, които ви обслужват на гише, а за онези скрити консултанти, за чиито договори разбираме чак като фалира някоя банка като КТБ. В ЕРП-тата е същото.

Изобщо 10 000 лв. на месец е едно много добро възнаграждение у нас днес. Пак казвам – непостижимо за повечето българи, но справедливо по отношение на обществения интерес.

Питам онзи познат либерален „икономист“ – защо изобщо трябва да се намаляват данъците в условията на тотална стагнация в държавата. ЗАЩО! След като ниските данъци и възможността за безпрепятствен износ на капитали от страната всъщност са в полза само на чуждите инвеститори, от които полза за България няма. НЯМА! Ето тук се разделяме с либералните мислители и икономисти. НЕ ВЯРВАМЕ В ЛЪЖАТА, че облекченията за бизнеса водели до разкриване на работни места и увеличения на заплатите, а оттам и на данъчните приходи в бюджета.

Разбирате ли, вече не ви вярваме! Искаме богаташите, натрупали пари като Данчо Ментата, да си платят. Защото иначе ще ги избесим и ще им наредим труповете по лампите на Цариградско шосе! Наближило е. Копеленца, ньедни, мръсни, алчни и крадливи."

Това сподели в социалната мрежа Нора Стоичкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари