Иран се съгласява да изпрати ракети и още дронове на Русия

3
Дронът, който Иран се е съгласил да достави, е Shahed-136 - оръжие с делта крила, използвано като "камикадзе" за атаки въздух-земя
Дронът, който Иран се е съгласил да достави, е Shahed-136 - оръжие с делта крила, използвано като "камикадзе" за атаки въздух-земя Снимка: IRAN MINISTRY OF DEFENCE

Дронът, който Иран се е съгласил да достави, е Shahed-136 - оръжие с делта крила, използвано като "камикадзе" за атаки въздух-земя

Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, в допълнение към повече безпилотни самолети, съобщиха двама високопоставени ирански служители и двама ирански дипломати - ход, който вероятно ще разгневи САЩ и други западни сили, предаде Ройтерс.

Сделката е договорена на 6 октомври, когато първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер, двама високопоставени служители от мощната иранска Революционна гвардия и служител от Висшия съвет за национална сигурност посетиха Москва за разговори с Русия относно доставката на оръжията.

"Руснаците бяха поискали повече безпилотни самолети и онези ирански балистични ракети с подобрена точност, особено семейството ракети Fateh и Zolfaghar", заяви един от иранските дипломати, който е бил информиран за пътуването.

Западен служител, информиран по въпроса, потвърди това, като заяви, че има споразумение между Иран и Русия за предоставяне на балистични ракети земя-земя с малък обсег, включително Zolfaghar.

Един от безпилотните самолети, които Иран се е съгласил да достави, е Shahed-136 - оръжие с делта крила, използвано като "камикадзе" за атаки въздух-земя. Той носи малка бойна глава, която се взривява при удар.

Fateh-110 и Zolfaghar са ирански балистични ракети земя-земя с малък обсег на действие, които могат да поразяват цели на разстояние между 300 и 700 km (186 и 435 мили).

Иранският дипломат отхвърли твърденията на западни представители, че подобни трансфери нарушават резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    анатема
    Руския чеченския сирийския и иранския башибозук ще пали и граби християнски земи. Господ гледа и ще помогне на свещената християнска борба на украинския народ срещу поробителите! Амин
  • 0
    1
    ...
    точно така момчета. всеки според суверенитета си и личните си интересе. а сащ могат само и единствено да го ДУХАТ, гневно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари