Инвеститорите искат в пакет пристанищата и жп линията Русе - Варна

0
Инвеститорите искат в пакет пристанищата и жп линията Русе - Варна
Снимка: БГНЕС

Интересът на инвеститорите към жп линията Русе-Варна е сериозен, но те я искат в пакет с концесията на пристанищата във Варна и Русе.

Няколко фирми вече са подали писма за интерес в Министерски съвет, съобщи в Русе министърът на транспорта Данаил Папазов, съобщава "БГНЕС".

"Само преди няколко дни френската фирма "Болоре" с писмо до министър-председателя Орешарски заявява своя интерес за концесиониране на двете пристанища Варна и Русе, а също така и жп връзката Варна-Русе, което отново поставя въпроса за важността на тази връзка. Също така имаме интерес и от турско-китайски консорциум, който се интересува от същия пакет", обяви Папазов.

Той припомни, че разширяването и модернизирането на първата жп линия у нас Русе-Варна е сред приоритетите за новия програмен период. Тя е поставена на четвърто място в списъка.

Министър Папазов бе в Русе за среща с румънския си колега Дан Шова, посветена на подобряването на плавателния път на река Дунав. "Знаете, че всяка година през летния и есенния сезон имаме затруднения с участъците по река Дунав, които обикновено са с ниски води. Затова тази година по-рано правим срещата. Най-важното е да се обсъди вариант как и кои участъци да се драгират заедно с нашите колеги от румънска страна", каза още Данаил Папазов.Средствата за българските дейности ще бъдат осигурени главно от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари