Инструментите на духовия оркестър замръзнаха

0

Инструментите на духовия оркестър замръзнаха на брега на Дунав в Русе по време на церемонията за Богоявление.

За това, за първи път досега, тя премина без музикално оформление. Заради студа, вятъра и силното течение на Дунав, кметът Пламен Стоилов отмени хвърлянето на пръста в реката, което се случва за втори път през този век. „Правя го на моя отговорност, не мога да рискувам живота на тези смели момчета“, заяви Стоилов, пише 24 часа.

Преди години сегашният български патриарх Неофит, като Русенски митрополит, предпочете да не пусне смелчаците в реката, заради силния ледоход по Дунав.

„Температурата на водата е около 1,9 градуса, има силен вятър, течението е опасно и може да завлече момчетата под понтона", обясни Пламен Стоилов. Той връчи подаръци на всички смелчаци, които се бяха съблекли и готови да влязат в ледените води на Дунав.

Някои от тях обаче все пак предпочетоха да се потопят за здраве в реката. Сред мераклиите бе и известният в Русе Тодор Рикшата, който е вадил досега 4 пъти кръста от Дунав. По традиция, литийното шествие тръгна от катедралния храм „Света Тройца”. Зрителите на церемонията на брега на Дунав обаче бяха доста по-малко, в сравнение с други години. Русенският митрополит Наум поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие. После той метна кръста в Дунав , но веднага го изтегли обратно с въженце.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари