Инспекцията по труда в Русе проверява за жега на работното място

3
При обявения за днес червен код се прекратява всякаква работа на открито
При обявения за днес червен код се прекратява всякаква работа на открито Видео: Русе Медиа

При обявения за днес червен код се прекратява всякаква работа на открито

Инспекцията по труда в Русе проверява няколко сигнала за температура в затворени помещения на работното място, където според работещите жегата е над допустимата, съобщи директорът Ирена Николаева. Инспекторите са постоянно на терен, тъй като заради обявения червен код работата на открито вчера и днес трябва да бъде прекратена.

„Дирекцията обработва всички сигнали, които се получат – анонимни, с податели, така че всеки един от тях ще бъде проверен на място, като ще бъдат извършени измервания за температури в тези помещения. Наредбата за минималните изисквания за микроклимат на работните места определя различни температури в зависимост от вида на работата, вида на помещението, съоръженията, с които се охлаждат. Без проверка няма как да бъде казано дали тази температура е допустима или не“, каза Николаева, цитирана от Русе Медиа.

При код червено, обявен от Националния институт по хидрология и метеорология, се прекратява всякаква работа на открито. Изключения има само по работа, която е свързана с отбраната на страната, с предотвратяване на бедствия и аварии и евентуално извършване на неотложни обществени дейности за възстановяване на водоснабдяване, електроснабдяване.

„В зависимост от това какво установим при проверките, имаме различни начини на въздействие. Когато сигналът е за работа на открито, при червен код, преустановяваме дейността с актове за спиране. В помещения, ако установим превишаване на максимално допустимите стойности в даденото помещение, искаме от работодателя да бъдат извършени съответни измервания, за да ни докаже, че това е временно явление. Или пък съответно даваме предписания за въвеждане на различни мерки, които работодателят трябва да предприеме – охлаждане на помещението. В зависимост от това каква е дейността, е възможно и преустановяването й“, обясни още Ирена Николаева.

Във вчерашния ден има подадени три сигнала, като два от тях са отработени, а при посещение на третия инспекторите са заварили помещението затворено. Днес отново ще го проверят, като ще работят и по още два сигнала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Мунчо
    Изгонете Ирена Николаева от хранилката! Не става!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари