Индиана Джоунс, Мерилин Монро и Чарли Чаплин са на българска земя

5
Това са част от фигурите, които скулптори от Латвия, Литва, Япония, Русия и България създадоха на русенския кей
Това са част от фигурите, които скулптори от Латвия, Литва, Япония, Русия и България създадоха на русенския кей Видео: БНТ

Индиана Джоунс, Мерилин Монро и Чарли Чаплин са на българска земя, но от пясък. Това са част от фигурите, които скулптори от Латвия, Литва, Япония, Русия и България създадоха на русенския кей. В продължение на седмица, световно признатите майстори на пясъчните фигури изградиха 10 композиции, посветени на филмовото изкуство. Техният “киносалон” на открито беше първото издание на Международния фестивал на пясъчните скулптури Русе 2015.

За целта на брега на Дунав бяха доставени близо 600 тона пресован пясък, който беше използван за извайването на 10 пясъчни фигури- с любими герои на поколения кинозрители от цял свят. Жури, съставено от художници и архитекти, отреди първото място на скулптурата на Мария Антоанета- от едноименния филм на Франсис Форд Копола. Автор на фигурата е Донатас Москос от Литва.

Донатас Москос – скулптор: „Харесвам филмите, в които има история. Реших да избера точно барока. Според мен, той има родство с пясъка- много елегантни, но и много преходни. Както при хората от онази епоха, на които им отсичат главите, така и скулпторите от пясък се разпадат.” 

Второто място беше отредено на скулптурата „Самурай” от филма „Бодигард” на Акира Куросава.

Кацухико Чаен – Япония: „Аз съм почитател на филмите на Акира Куросава и на традициите, които той проповядва. На постепенно изчезващата древна култура.” 

Колкото до наградата на публиката – тя беше присъдена на русенеца Даниел Кънчев. Пресъздал композиция с Чарли Чаплин, героят от неговия филм „Хлапето”, Мерилин Монро и образът от първият български филм „Българан е галант”. Идеята на организаторите е този фестивал да стане ежегоден, като към него се привлекат още участници. Колкото до живота на фигурите – според авторите те ще издържат до септември.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари