Чарли Чаплин вече посреща посетителите на русенския кей

1
Пясъчното му лице е едно от първите скулптури, които се оформят на брега на Дунава.
Пясъчното му лице е едно от първите скулптури, които се оформят на брега на Дунава. Видео: БГНЕС

Образът на Чарли Чаплин вече посреща посетителите на русенския кей. Пясъчното му лице е едно от първите скулптури, които се оформят на брега на Дунава. Негов автор е русенският скулптор Даниел Кънчев, един от 10-те участници в първия Международен фестивал на пясъчните фигури, организиран от община Русе и фондация "Русе – град на свободния дух".

Авторите Инес Уланде от Латвия, Донатас Моцкус от Литва, Кацухико Чаен от Япония, Иля Филимонцев от Русия, Якуб Зимачек от Чехия, Руслан Коровков и Ирина Тафлевска от Украйна и българите Огнян Читаков от Асеновград, Рашо Митев от Смолян и Даниел Кънчев от Русе работят втори ден на брега. Те споделят, че са много доволни от материала, който им е осигурен, въпреки че не е лесно да изваеш творба от пясък. Ирина Тафлевска, която е и консултант на фестивала, казва, че не е виждала толкова благодатен материал. "Пясъкът е много специален тук, много е различен. Аз такъв пясък не съм виждала - нищо, че работя вече от 16 години с пясък. Този е уникален, защото е каолинов и има страхотен цвят има. С него може да се направят много интересни неща и детайли. Разбрах, че само на три места в Европа има такъв пясък - така че работим със злато", казва украинката.

Всички творци са категорични, че темата е много благодатна и с удоволствие работят по нея. Сред образите, които ще бъдат направени, са Индиана Джоунс, Мерилин Минро, Прометей, Тарас Булба, японски самурай от филм на Акира Куросава, Чарли Чаплин и хлапето, Мария Антоанета, Уди Алън, Черна котка, Българан, Спайдърмен. След края на фестивала пясъчните фигури ще останат на кея до есента.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари