Имунитетът след преболедуване на COVID-19 не е дълготраен

2
Различно е дали си получил имунитет към вируса, след като си го преболедувал, или чрез ваксина, обяснява проф. Сара Гилбърт от Оксфордския университет
Различно е дали си получил имунитет към вируса, след като си го преболедувал, или чрез ваксина, обяснява проф. Сара Гилбърт от Оксфордския университет

"От други коронавируси, които заразяват хора и животни, знаем, че естественият имунитетът не е много дълготраен. Затова мисля, че е вероятно, ако някой е бил инфектиран, отново да се инфектира с вируса в бъдеще".

Това обяснява проф. Сара Гилбърт от Оксфордския университет в интервю за Би Би Си.

Тя ръководи екип от учени във Великобритания, които се надяват да започнат клинични тествания на ваксина срещу COVID-19 в края на другата седмица.

По нейни думи е различно дали си получил имунитет към вируса, след като си го преболедувал, или чрез ваксина. "Коронавирусът е много добър в това да не остава в паметта на имунната система, но ние не използваме самия COVID-19 за ваксината, а друг вирус. По този начин имунната памет реагира по-силно през по-дълъг период от време", уточнява проф. Гилбърт и допълва, че имунитетът в следствие на ваксина може да трае по-дълго, отколкото естествения имунитет - поне година.

Починалите по света от новия коронавирус надхвърлиха 160 000, като почти 2/3 от тях в са в Европа, съобщават световните агенции. Регистрирани са общо 160 502 смъртни случая от 2 331 318 заразени. Оттях 101 398 смъртни случая и 1 151 820 инфекции са на Стария континент, който е най-силно засегнат от вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари