Имигранти превзеха целия район около НБУ

0

Новината на BIG5.BG, че преди два дни 15-ина араби са нахлули в Нов български университет с викове „Аллах Акбар“, а после са напуснали вуза без сблъсъци със студентите, породи доста напрежение в медиите.

„Капитал“, „Клуб Z“ и др., претендиращи да са от сериозните в гилдията, скочиха да опревергават нещо, за което все още няма официална позиция на МВР. Въпреки това бяхме преписани от десетки сайтове.

Колегата от „Капитал“, който днес пусна дописка със заглавието „Кой излъга, че има ислямисти в университета“ е написал следното: „Потърсен за коментар, редакторът на BIG5, който е отразявал случая, каза, че не знае защо полицията не е получила същите сигнали, каквито е получил сайтът. Редакторът, който не се представи, твърди, че статията е написана след сигнали на човек от администрацията на НБУ и студент, а снимките за втората статия са получени от друг читател, живеещ в района. „Не мога да съм сигурен къде другаде са излизали тези снимки“, каза редакторът пред „Капитал“.

Първо, авторът от медията на Иво Прокопиев така и не попита за името на човека, с когото разговаря. Ще ни се да вярваме, че не е умишлено, за да може после с чиста съвест да напише „редакторът, който не се представи“. Може просто да е забравил в бързането да пусне страхотния си материал...И, на неговото височайшо внимание, не е подписал уникалната си дописка. Може и това да е забравил.

Второ, панделката на текста му: „Ясно е, че подобни текстове нямат общо с журналистиката. Въпросът обаче е към тях да има по-голяма чувствителност не само в обществото като цяло, но и в професионалната общност“ кореспондира пряко с неговия маниер на „събиране на информация“ – посредствено, по телефона, с благ глас и кимащ разбиращо от другата страна на слушалката.

Колега „капиталист“, не е лошо да излезеш от уютния си кабинет на пъпа на София, да се качиш на удобната си редакционна кола и да отнесеш интелектуалната си визия за журналистиката до кв. „Овча купел“, където, дано си наясно, се намира НБУ, а на метри от него е и центърът за бежанци.

Вероятно обаче при вида на строгото ти зимно палто, убеден съм, че ползваш този задължителен за един сериозен журналист атрибут от облеклото, бежанците ще те видят с едни по-различни очи. Може и да не е така, но те е шубе да провериш, нали?

Екип на BIG5 обаче се разходи из квартала, където колкото и да си предубеден в противното, няма как да отречеш – тук е ад. Поне за онези, на които им се налага да живеят в квартала, както и на хилядите студенти, които всеки ден идват на лекции. Бежанците, на вниманието на „Капитал“ – бежанците, не терористите, буквално са окупирали няколко жилищни кооперации, налягали са по тревата насред улицата, молят се по ъглите, пият алкохол, макар и мюсюлмани. По ирония център на социалния живот е ул. „Франкофония“. Вероятно тези мигранти са миролюбиви, вероятно не са нахлували в НБУ, вероятно…

Пред Нов български пък оживлението след публикацията ни още се усеща, телевизията на Волен Сидеров е там с две камери и сюрия репортери „по горещи следи“. Със случая, стана ясно, се занимава и МВР, дано не и вечният спасител на нацията Бойко Борисов.

Предстои да научим какъв е резултатът. Дотогава, въпреки категоричното отричане такова нещо да е бивало в НБУ от ръководството на вуза, въпреки поучителните уроци как се прави журналистика от колегите „капиталисти“ и напук на новината, че иде извънземна флотилия, която ще ни изтрие от картата на Слънчевата система, нямаме причина да не вярваме на онези няколко човека, които продължават да твърдят, че все пак араби има.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари