Имаме средно по 2870 лева за втора пенсия

0
Сумата е доста малка, като се има предвид, че частните пенсионни фондове съществуват от 17 години
Сумата е доста малка, като се има предвид, че частните пенсионни фондове съществуват от 17 години

Средно по 2872 лв. са натрупани по личните партиди на работещите българи за втора пенсия в частните пенсионни фондове, показват данни на Комисията за финансов надзор за 2017 г..

Сумата е доста малка, като се има предвид, че частните пенсионни фондове съществуват от 17 години.

Една от причините за това обаче е, че всяка година на пазара на труда излизат млади хора, които нямат нито един лев за втора пенсия, което дърпа надолу средната сума, която се пада на един човек. Всеки месец по личната партида на осигурените в универсален пенсионен фонд влизат средно по 49,40 лв.

Така за година по сметката за втора пенсия на всеки осигурен се натрупват по около 600 лв., ако работодателят го осигурява върху месечна заплата от 1000 лв. При 40 години трудов стаж, и ако пенсионният фонд всяка година постига висока доходност по спестяванията от 5%, при пенсиониране човек ще има натрупани около 85 хил. лв. за втора пенсия, показват изчисления на „Труд“.

Общият брой на осигурените в четирите вида пенсионни фондове към края на 2017 г. е 4,587 млн. души, показват данните на КФН. За година те нарастват с 2,57%. В универсалните пенсионни фондове, където се осигуряват всички работещи в масовата трета категория труд, осигурените са 3,576 млн. души. А в доброволните фондове вноски се правят за малко над 600 хил. души. Като повечето от тези вноски се правят от работодатели, които ги дават като бонус за служителите си за да ги задържат на работа.

Активите на частните пенсионни фондове за година нарастват със 17,72% и достигат 12,663 млрд. лв.

Общите приходи на пенсионните дружества през 2017 г. възлизат на 183,8 млн. лв., показват данните на КФН. Като приходите от такси и удръжки само на универсалните фондове са над 131 млн. лв. Общата печалба на всички пенсионни дружества за 2017 г. е 61,69 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Слънчев удар е... Когато твоето слънце, те хване с друго слънце...

Харесай Дунавмост във Фейсбук