Работещите в момента остават без пенсии?

1
Българското поколение, за което няма да има достатъчно работещи млади – вече е факт
Българското поколение, за което няма да има достатъчно работещи млади – вече е факт

Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас, тъй като няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Британски икономисти от "Лондон бизнес скул" изчислиха, че родените през 1982 г. ще са първото поколение британци, след което хората няма да получават пенсия, съобщава БТВ.

Според тях демографската криза и социално икономическите проблеми на бъдещето ще сринат социалните системи на Великобритания.

Статистиката сочи, че родените през 1981 – 1982 г. са поколението Х – за тях няма да останат достатъчно работещи млади, които да захранват системата.

Към момента работещите българи все още са повече от пенсионерите, но картината към 2037 г. – само след 20 години – е съвсем различна. Тогава ще има близо 500 хил. пенсионери и недостатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Изчисленията показват, че българското поколение Х – това, за което няма да има достатъчно работещи млади – вече е факт. Това са хората, родени от 1973 до 1977 г., които в момента са на между 40 и 44 г. Техният брой е 537 хил.

Всяко едно поколение след тях ще бъде в същата ситуация – при достигане на пенсионната възраст, няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Няма опасност и след 20, и след 30, и след 40 години хората да не получават пенсии. Това каза в сутрешния блок на БТВ бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

Ако по някаква причина няма осигуровки, се появява бюджетът. Той допълва средствата до онзи размер, който е необходим, за да бъдат изплатени пенсиите. А бюджетът се пълни включително и от пенсионерите, които плащат ДДС, обясни Нейков.

По думите му обаче има риск от преминаване от пенсии на база осигуровки към пенсии на база данъци. Тогава можем да се изправим пред проблема пенсиите да бъдат изравнени. Това е тревожна тенденция и тя би унищожила осигурителната система, хората няма да бъдат мотивирани да се осигуряват, подчерта бившият социален министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук