Имаме право на пълна надница, ако сме помагали в спасяване при бедствие

0
Полага ни се и обезщетение от работодателя в случай, че не можем да се явим на работа
Полага ни се и обезщетение от работодателя в случай, че не можем да се явим на работа Снимка: Dunavmost

Полага ни се и обезщетение от работодателя в случай, че не можем да се явим на работа

Във връзка с обявеното бедствено положение в община Царево заради наводнението, Главна инспекция по труда напомня на работещите, които не могат да се явят на работа, че имат право на обезщетение, предава БТА. Според Кодекса на труда работодателят трябва да им изплати 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната.

В случай че работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган.

Кодексът на труда допуска полагането на извънреден труд при няколко положения. Едно от тях е при предотвратяването, овладяването и преодоляването на последиците от бедствия. В тези случаи извънредният труд се заплаща по общия ред, описан от законодателя, т.е. работодателят трябва да плати повече за извънредните часове, положен труд, както следва: за работа през работните дни се заплаща 50 на сто, за работа през почивните дни се заплаща с увеличение от 75 на сто, а работата по време на официалните празници се заплаща със 100 на сто увеличение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари