Имам от Саудитска Арабия забрани правенето на снежни човеци

0
Шейх Мохамед Салех ал-Мунайид: Забранено е да се прави статуя от сняг, дори да е с цел игра и забавление
Шейх Мохамед Салех ал-Мунайид: Забранено е да се прави статуя от сняг, дори да е с цел игра и забавление

Виден имам от Саудитска Арабия предизвика спорове, след като издаде религиозна забрана (фатва) за правенето на снежни човеци, защото те били противоислямски, предаде "Ройтерс".

Шейх Мохамед Салех ал-Мунайид е бил попитан в своя религиозен сайт от загрижен баща дали е правилно да се правят снежни човеци, тъй като в северната част на страната паднал сняг и децата искали да си играят. На това духовното лице отговорило, че е "забранено да се прави статуя от сняг, дори да е с цел игра и забавление".

Имамът се обосновал с думите, че да построиш снежен човек е равносилно на това да създадеш подобие на човешко същество, което според строгите сунитски закони на страната е грях.

"Господ е дал на хората свободата да правят каквото си поискат, стига то да няма душа - това включва дървета, кораби, плодове, сгради и т.н.", пише Шейх Мохамед Салех ал-Мунайид.

Фатвата предизвика множество отрицателни коментари в Туитър на арабски език.

"Те чувстват заплаха за вярата си от всичко...болни умове", написа един от тях.

Друг публикува снимка на мъж в традиционно арабско облекло, държащ ръката на "снежна булка" със сутиен и червило, придружена от текста, че причината за забраната е, че снежните човеци щели да предизвикат бунт.

Имамът обаче има и своите последователи. Според един от тях "правенето на снежни човеци е имитация на неверниците, провокираща сладострастие и еротизъм".

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари