Има надежда, че Цвети ще проходи

1
Бащата на гимнастичката не иска да търси виновни за трагедията.
Бащата на гимнастичката не иска да търси виновни за трагедията.

Бащата на гимнастичката не иска да търси виновни за трагедията.

Гимнастичката Цветелина Стоянова, която се хвърли от шестия етаж, има всички шансове да бъде излекувана без непоправими увреждания.

Добрите новини са след направения днес преглед с ядрено-магнитен резонанс, научихме от  "Стандарт".

Скенерът е показал, че няма прекъсвания на гръбначния мозък на световната шампионка. Това на практика би трябвало да означава, че няма опасност Цветелина да не може да движи крайниците и да остане инвалид. На гимнастичката са направени и други рентгенови диагностики, за да станат ясни какви счупвания и костни наранявания е получила след фаталния полет, причините за който все още не са ясни.

Въпреки добрите новини състоянието на Цветелина все още остава тежко, защото има проблеми с пострадалите органи, твърдят лекари от "Пирогов".

Цветелина бе оперирана веднага след постъпването в болницата, като първо беше изваден разкъсаният при падането далак. Още тогава бяха установени сериозни наранявания на гръдния кош, корема и прешлените. Увредени са също белият и черният дроб.

"Още е на командно дишане, но вече движи леко пръсти на ръцете и краката. Има подобрение, вярвам на лекарите. Според тях няма нужда от нова интервенция", заяви и бащата на гимнастичката - треньорът по бокс Йордан Стоянов.

"Само да се оправи - тя ще си каже всичко, което й е било на душата. Ние с нея почти не сме се виждали напоследък - по състезания, по лагери. Аз не знам на кой свят съм, синът ми Начко (боксьорът Найден Стоянов) движи нещата и само ми казва - "Татко, не бой се...". Благодаря на цялата държава. Лекарският екип, който се грижи за дъщеря ми, е перфектен. Дано има късмет под грижите на тези лекари да се оправи. Това е Божа работа. Каквото и да направим ние, оттам нататък е Господ. Това е истината", заявява бащата пред спортно издание. Той твърди, че не обвинява никого за трагедията, защото няма представа какво се е случило.

Междувременно от лагера на националките ни в Израел дойде новината, че Цветелина е поискала прошка от съотборничките си и от Илияна Раева миналата събота. Предишната вечер момичетата от ансамбъла били при нея до 1 часа през нощта, за да говорят, след като тя била категорична, че иска да се откаже.

Това разказаха треньорът Ина Ананиева и шефът на Федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева пред Нова тв.
Според тях в общ чат между съотборничките Цветелина написала "Простете ми". Цвети се обадила на Раева с думите да й прости.

В сряда Цвети отишла в кабинета й и казала, че иска да се откаже. Вечерта прекарала в дома на Раева и заспала там. На сутринта казала, че много иска да тренира. Часове по-късно обаче се отказала.

Приятелят: Стискайте палци и се молете

Приятелят на Цветелина - Александър Любенов, реагира във Фейсбук на всички версии и коментари за драмата с гимнастичката. "Едно момиче даде всичко най-добро за България, сега е време България да даде всичко най-добро за едно момиче. И както тя се постара да представи България с добра слава, нека сега не петним нейната слава", призовава Алекс, който вече е вратар на пловдивския "Локомотив".
"Цвети е най-доброто, най-силното и най-борбеното момиче, което съм срещал. Силен характер с чиста душа. Точно заради това тя и този път ще се пребори и няма да се предаде. А вие, хора, които се възползвате от злополуката, за да превърнете това в топновина, сте безхаберници, които не осъзнавате тежестта на думите и тяхното влияние", пише Любенов.
Според него до момента са написани много неистини за гимнастичката от хора, които дори не са я познавали. "Стискайте палци и се молете! Благодаря на всички, които от сърце се молят за нейното скорошно възстановяване. Благодаря и на всички, които са с нея", завършва емоционалното си послание Алекс.

Беше щастливка в спорта, подозирам лична драма

Цветелина Кирилова, кондиционен треньор на националния отбор по художествена гимнастика

- Г-жо Кирилова, предполагам като кондиционен треньор на националния отбор по художествена гимнастика прекарвате доста време със състезателките. Знаете и най-малките подробности от личния им живот. Знаете ли дали Цветелина Стоянова е правила друг опит за самоубийство?

- Не. Не знам. Ако сте били с нас през цялото време, ще разберете, че всички си имат личен живот, имат си приятели, имат си своето лично време. Четвъртък е ден за възстановяване, неделята също е свободна. Знам, че Цвети е едно изключително дете, което не даваше повод по никакъв начин да й се скараш, да накажеш.

- Точно такъв тип силни хора като спортистите не изпада в състояние на самосъжаление, да си мислят, че животът им е провален...

- Знаете ли, трагедията е лична. Но не съм аз тази, която ще го каже. Не съм безотговорна.

- Казвате, че Цветелина никога не е давала повод за наказание, това означава ли, че тя е перфекционистка?

- Много се старае. Даже имаше неща, които не ги умееше чисто физически. Толкова много се стараеше да ги направи. Самичка си се мъчи, прави упражненията.

- Пак стигаме до въпроса за кървавите медали...

- Не съм съгласна с такива интерпретации. Някой, ако иска да се хвърли, можеш ли да го спреш? Не можеш да го вържеш с въже. Ами тогава, дайте да затворим всички видове спортове и децата да стоят вкъщи пред компютрите.

- Казвате, зад инцидента с Цветелина стои по-скоро личен мотив?

- Казвам, че това е лична драма. Тя се чувстваше не на мястото си, плачеше след връчването на купата от световната титла, имаше си едни моменти, които я натъжаваха. Тя не показваше нищо на повърхността - не говори, тиха вода е, много пестелива на думи. Дори не прави мимики.

- Не изхвърля емоцията навън, а остава вътре в нея...

- Да. Аз винаги ще позная само по едно движение на очите или по лицата на другите момичета коя има лични проблеми, коя я боли нещо, коя я мързи. Но тук за насилие и натиск да се говори е абсурдно.

- Появиха се версии за нещо с приятеля й?

- Не, не е любовна история. Гаджето на Цвети е много адекватен човек, плътно до нея е.

- Тогава остава нещо в семейството, така ли?

- Не искам да казвам, защото аз съм човек, няма как ви го кажа.

- Лично за себе си имате ли обяснение за трагедията ?

- Човешката психика е необятна планета. Аз за първи път съм толкова озадачена. Мислела съм си, че това може да го направи човек, който е много слаб, след това съм чела, че трябва да е много силен. Но какво се е отключило, какво може това нежно момиче да направи това нещо, Умът ми не го побира...

- Може ли да е "изхабена" Цветелина?

- Малко преди нея друго момиче от ансамбъла искаше да се откаже. Но Цвети!? Тя грам не е изхабена, тя е най-голямата щастливка. Другите мочичета тренират от 6-7 години, Михаела Маевска от 8 години, чака два олимпийски цикъла, за да стане световна шампионка. Цвети идва в групата и само след 8 месеца става европейска и световна шампионка. Това е страхотен шанс, това е да си роден под щастлива звезда.

- Тя ли се отказа от участие в европейското първенство?

- Разбира се, че тя се отказа. Даже не искаше и на Световната купа в София да участва. Това за отбора е жесток удар, защото тя е лидерът.

- Какво обясняваше тя за отказа си?

- Не каза. Дори и на докторите. Обяснила, че й е много напрежението в живота и не издържа. Попитали са я: "Ама какво точно?". И тя млъкнала. За мен проблемът на Цветелина е вероятно по-скоро личен. Но това трябва да го разнищят психолози и психиатри.

Копирано от standartnews.com

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари