Бреговете на река Дунав се рушат

0
Край Русе те са били укрепвани по необичаен начин – чрез умишлено потопени кораби
Край Русе те са били укрепвани по необичаен начин – чрез умишлено потопени кораби Видео: БНТ

Бреговете на река Дунав се рушат, което води до разширяване на речното корито и до понижаване на водните нива.

А този проблем сериозно затруднява корабоплаването.

През последните 30 години водните количества в българския участък на река Дунав драстично намаляват заради ерозията на бреговете, предава БНТ. За последно край Русе те са били укрепвани по необичаен начин – чрез умишлено потопени кораби в реката, което обаче не се оказва добро решение.

Христо Енчев – хидролог
„Проучванията показват, че българският бряг се изяжда със 70 см до метър и половина. Например остров Белене се е загубил с над 2000 декара досега и тези процеси продължават.“

Най-голямо влияние върху ерозията в момента оказват големите амплитуди на реката и масовата сеч по бреговете. Но това не е единствената причина.

Христо Енчев – хидролог
„Постоянните промени на нивата под влияние на сръбските и румънските хидровъзли, както и поголовната сеч по бреговете. Премахната е голяма част от върбите, които естествено укрепват бреговете, и на тяхно място са засадени хибридни тополи.“

В момента специалистите правят 3D модел на речното дъно, за да проучат в детайли процесите в реката. Те извършват и предпроектни проучвания как най-бързо може да се спре ерозията. Обещават да са готови до края на годината, след което България и Румъния ще търсят съвместно финансиране за проекта.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари