Има ли изход от „патова” ситуация в политиката?

1
Все по-спорно е дали това Народно събрание ще успее да излъчи редовно правителство
Все по-спорно е дали това Народно събрание ще успее да излъчи редовно правителство Видео: NOVA

Все по-спорно е дали това Народно събрание ще успее да излъчи редовно правителство

Следващата седмица новите депутати ще трябва да почерпят за първа заплата, предава NOVA. Стара поговорка гласи, че е добре да се черпи с локум, за да ти е сладко и да ти върви. Народните избраници обаче сами ще преценят дали въобще да черпят, в зависимост от това какво свършиха за този месец.

До момента успяха да изберат председател на парламента - ротационен. Първо Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, след три месеца трябва да го смени човек от ПП-ДБ. Нещо, което досега не се е случвало в българските парламенти.

И още един прецедент - парламентарните комисии ще са без председатели. Едва този петък успяха да ги сформират и ще ги ръководят председателите от миналото Народно събрание.

В деловодството на парламента вече месец отлежават законопроекти, които - за да се превърнат в закони, трябва да бъдат разглеждани най-напред от комисиите и след това да се обсъждат в пленарната зала. Най-спешен е бюджетът за 2023. Депутатите трябва да решат какво ще правят с дупката в хазната, с пенсиите и данъците.

На този фон народните избраници ще получат основна заплата от почти 6 400 лева. Тук не се включва класът за прослужено време и добавката за участия в комисии. Първите депутатски заплати със сигурност ще са без пълната добавка за членство в комисиите. Очаква се заседания да се насрочат от следващата сряда.

Все по-спорно е дали това Народно събрание ще успее да излъчи редовно правителство и все по-често започваме да си задаваме въпроса не дали отиваме на поредни предсрочни избори, а кога ще са поредните предсрочни избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари