Илон Мъск: Изкуственият интелект е опасна за човечеството технология

2
Това не е първият път, когато Мъск говори за опасността от ИИ за човечеството. През 2016 г. той предупреди, че „човек може да стане домашен любимец за машините, които са взели властта“
Това не е първият път, когато Мъск говори за опасността от ИИ за човечеството. През 2016 г. той предупреди, че „човек може да стане домашен любимец за машините, които са взели властта“ Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Tesla и SpaceX, американският бизнесмен и милиардер Илон Мъск, счита, че изкуственият интелект е опасна за човечеството технология, способна да дестабилизира ситуацията по целия свят

„Много интелигентни хора - заради арогантността си - не признават възможността ИИ някога да ги надмине“, казва Мъск, пише Dnes.bg

Това не е първият път, когато Мъск говори за опасността от ИИ за човечеството. През 2016 г. той предупреди, че „човек може да стане домашен любимец за машините, които са взели властта“. И оттогава редовно призовава за регулиране на ИИ технологията.

По-рано той стана съосновател на организацията с нестопанска цел OpenAI, с която се раздели, когато стана ясно, че „истинските ѝ принципи се различават от декларираните и никой не знае над какво всъщност работи един от най-силните ИИ екипи в света“, пише „Фокус“.

Въпреки това, от всички разработчици на ИИ най-голямата грижа на Мъск е Deep Mind, подразделение на Google.

Самата същност на всички ИИ, които създават, е да побеждават хората във всички игри“, заяви ръководителят на Tesla пред The New York Times. „Искам да кажа, това е основният сюжет на Военните игри“.

В този филм за студената война тийнейджър хакер се свързва с управляван от ИИ правителствен суперкомпютър, който се учи от симулатори на война. По време на играта ИИ убеждава властите, че ядрена атака от страна на СССР е неизбежна.

Сравнявайки алгоритмите на Deep Mind с War Games, Мъск твърди, че в следващите пет години ИИ ще надмине хората по интелигентност и най-вероятно дори няма да забележим това.

„Това не означава, че след пет години всичко ще отиде по дяволите“, обясни той. „Само че ситуацията ще стане нестабилна и странна“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари