Илко Семерджиев: Мораториумът върху болниците означава смърт

0
Здравният министър Христо Хинков пропилява мандата си
Здравният министър Христо Хинков пропилява мандата си Видео: NOVA

Ако искаме да развиваме България, не може да го правим с мораториум в нито една сфера, категоричен е той

Не съм настроен да приемам загубите и това изречение съдържа в себе си потенциал за разнородно тълкувание. Съгласен съм, че отстъпването крачка назад може да послужи за засилка”. Това заяви бившият вицепремиер и бивш здравен министър Илко Семерджиев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS по повод изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще загубят София, за да я спечелят по-късно.

Относно налагането на мораториум за нови болници, той каза, че не е нормално тези, които сме определили да ни управляват, да ни говорят за смърт, защото в превод това означава налагането на подобен мораториум. Това е безсилие каза той и припомни наложения мораториум през март 1990 г. върху външния дълг.

Ако искаме да развиваме България, не може да го правим с мораториум в нито една сфера. Така не се прави. Ако искаме да я развиваме, трябват ни целенасочени политики и зададени конкретни цели и тези цели трябва да бъдат достигани със съответния инструментариум по съответния законово регламентиран начин”, каза Семерджиев и повтори, че подобен мораториум означава спиране на живота.

Той смята, че определянето на Национална здравна карта до месец май догодина е поредна географска снимка, която няма да реши проблемите в здравната сфера. „Говори се за легла, структури – те не са деятели в системата. Деятели са лекари, медицински сестри, акушерки, специалисти по здравни грижи. Надеждите от МЗ, които възлагат на подобна здравна карта, са абсолютно безпредметни”, категоричен е той.

Семерджиев е песимист за развитие в сферата на здравеопазването по времето на този управленски мандат. „Имаме страх от реформи”, обясни той отказа от промени в Закона за обществените поръчки.

Когато изпълнителната власт не може или не желае да прави реформи, ги прави съдът” каза Семерджиев по повод исканата отмяна на заплащането на т.нар. надлимитна дейност. „НЗОК се опита да направи дискриминация на пациенти по място и по време – ако се разболеете на 29-то число, за вас не е останал лимит да получите медицинска помощ или сте на място, където не може да я получите. Има противоречие с Конституцията на Р България”, обясни Семерджиев. Според него, ако КС се произнесе за противоконституционност, съдът ще принуди МЗ да направи реформа. По думите му сега здравната система не заплаща там, където пациентът е избрал да се лекува.

Той призова за селективен избор Касата да сключва договор с всеки обект в здравната система. Възможно е да се говори за промяна на здравната вноска, която е 8% от доста години, обясни Семерджиев. Според него сегашният здравен министър Христо Хинков е пропилял мандата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари