Христо Хинков: До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени

0
Но тази реформа няма да се върне назад, обяви здравният министър
Но тази реформа няма да се върне назад, обяви здравният министър Снимка: Министерство на здравеопазването / Facebook

Но тази реформа няма да се върне назад, обяви здравният министър

До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени, кодовете на лекарствата вече са обединени и това ще улесни процедурата за аптеките, но тази реформа няма да се върне назад. Това съобщи в курорта "Златни пясъци" край Варна здравният министър Христо Хинков, който участва в 31-та годишна конференция на българската психиатрична асоциация, информира БНР.

Министър Хинков каза, че няма връщане назад по отношение на електронните рецепти, "защото ако сега се върнем към хартиените, значи реформа няма да има".

"До две седмици голяма част от нещата, които в момента имаме като проблеми, ще бъдат решени с изключение на субективното нежелание да се ползва тази система за получаване на лекарства - предписване и издаване на лекарства".

На въпрос как ще допринесе обединяването на кодовете, здравният министър отговори:

"Лекарството, което се изписва от пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съвпада с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първоначални номера, които се слагат на препарата, който е внесен в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и след това се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря и ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари