Илко Гетов: Амбицията ни е от 1 април 2024 година всички лекарства по предписание да минат на електронна рецепта

0
Втори сме по употреба на антибиотици, това е бомба със закъснител, заяви заместник-министърът на здравеопазването
Втори сме по употреба на антибиотици, това е бомба със закъснител, заяви заместник-министърът на здравеопазването Снимка: МЗ

Втори сме по употреба на антибиотици, това е бомба със закъснител, заяви заместник-министърът на здравеопазването

България е на 2 място в Европа по употреба на антибиотици. Опасявам се, че ненужната употреба на антибиотици ще продължи. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, предаде БГНЕС.

От днес в Държавен вестник е публикувана промяната на Наредба 4 и се връща паралелно използването на електронни и хартиени рецепти за антибиотиците.

Ще следим употребата на антибиотиците само с електронните рецепти, защото с хартиените няма как да го направям“, каза проф. Гетов.

Той напомни, че този период ще бъде временен само до 1 април 2024 г., като този период ще бъде използван за работа върху системата, така че тя да бъде адаптирана към практиката и да няма повече проблеми с електронното предписание.

Амбицията ни е от 1 април да работим всички лекарства по предписание да минат на електронна рецепта“, заяви заместник-министърът на здравеопазването.

Той коментира дали е намаляла употребата на антибиотици през този зимен сезон, когато най-често върлуват грипове и различни простуди и настинки.

Като цяло употребата на антибиотици е намаляла, но окончателни данни нямаме. Около 28% е намаляла употребата на антибиотици за периода от началото на въвеждането на електронната рецепта“, заяви проф. Гетов.

В същото време той се опасява, че сега отново може да се върне старата практика на бум на употребата на антибиотици. „Опасявам се, че ненужната употреба на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат изключително стриктни и съзнателни и максимално да ограничават употребата на антибиотици, защото България е на 2 място в Европа по употреба на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност“, предупреди проф. Гетов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари