Илиян Василев: Има много подводни камъни при чуждестранните инвестиции

0
Трябва ясно да знаем какво ще спечелим от тях
Трябва ясно да знаем какво ще спечелим от тях

Добре е да съзнаваме, че зад всяка "добра" новина за милиарди привлечени потенциални инвестиции стоят два задължителни условия

Първо, те да се случат /за това е прав министър Петков да си трае, докато няма подписан меморандум/. Има много подводни камъни. Примерно прекомерния оптимизъм че ще се намери достатъчно работна ръка, а това никак не е сигурно, особено надалеч от София и Пловдив.

И второ, да има ясна сметка какво ще спечелим, защото в много, много малко случаи имаме планове за уплътняване и мултипликация на ползите от чуждестранните инвестиции.

Да не забравяме, че подписахме 15 процента минимален праг на данъците, което означава, че ще трябва да ги вдигнем /ако е само данък печалба с 5 процента/ На за разлика от по-развитите страни в ОИСР, нашето нетно данъчно облагане /като се признаят и разходите които ние не признаваме, а на запад признават, както и други облекчения и по-изгодни условия на кредитиране/ ще се види, че сме се самонаранили.

Като човек с доста опит в привличането на чуждестранните инвестиции ви препоръчвам - за тях да се говори след като тя се извърши и се открие завод, градеж, проект и т.н.

Защото от между казано и сторено съотношението е 10 към 1 максимум 2.

Иначе титанките на ПИК и БЛИЦ журналистиката са си прави Кирил Петков къде е тръгнал с този "дистинкшън" в дипломата от Харвард, като не е завършил Симеоново или Югозападния. Някакъв Майкъл Портър му преподавал - друго е Уни Бит, Стоян Денчев, Свободозаря Габровска.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари