Илиян „уби” Вероника повторно пред ченгетата

0
Полицаи водят Илиян към мястото, където бе убита студентката Вероника
Полицаи водят Илиян към мястото, където бе убита студентката Вероника

Убиецът на студентката Вероника Здравкова показа нагледно и на място кога и как е причакал, нападнал и убил жертвата си. Това се случи по време на направената вчера след обяд пълна възстановка на престъплението.

Около 15,00 ч. убиецът пристигна на местопрестъплението, придружен от над 20 полицаи, следователи, прокурора по случая и адвоката му. Той беше доведен през двата подлеза в района на южния пътен възел, откъдето е минал вечерта на път за жп гарата час преди да убие момичето.

За да не се опорочи възстановката обаче, полицията забрани на журналисти да снимат с апарати и камери случващото се на терена и ги прати на повече от 100 метра от местопрестъплението. А за да остане вършещото се при възстановката в още по-голяма тайна, около убиеца полицаите направиха и допълнителен двоен кордон така, че изобщо нищо да не се вижда.

Стана ясно, че убиецът е забелязал жертвата си на гарата и е решил да я нападне. Той обаче не е тръгнал направо след нея, а по друг черен път. Така в продължение на стотина метра Вероника и Илиян са вървели по две различни пътеки към една цел – мостът над Янтра. По това време на деня, малко след 19,00 ч. районът около моста е напълно тъмен и безлюден. Момичето най-вероятно изобщо не е забелязало вървящия зад нея мъж. Двамата са тръгнали един след друг на моста и са вървели така около 25-30 метра. След моста Вероника продължила по пътеката през поляната към подлеза. След като изминала 15-ина метра тя е нападната от убиеца

На възстановката с кукла Илиян показа как е държал оръжието в дясната си ръка, замахнал е и е ударил с него нищо неподозиращата жена в дясната част на тила. Момичето пада на земята с лице на тревата и крака върху пътеката. Тя инстинктивно обръща главата си надясно и нагоре, за да види убиеца. Тогава той се навежда над нея и продължава да и нанася още 3-4 удара в слепоочието и в дясната част на челото. След като поваля студентката, Илиян я хваща за главата и подмишниците и започва да я влачи през поляната към брега на реката.

На брега на стръмния скат той я оставя и се връща на пътеката. Там е останала зелената и дамска чанта, която Илиян е претарашил. Вероятно през това време му хрумва, че трябва да убие жертвата си. Връща се отново при безжизненото тяло, хваща го под мишниците и го хвърля във водата. След което излиза, грабва чантата на момичето и оръжието на убийството, мушва ги бързо в пазарската си чанта и отново по моста се изтегля в посока към жп гарата.

Там се качва в току-що пристигналия влак и 20-ина минути по-късно вече си е в Горна Оряховица. Според данните от разследването на прокуратурата убиецът се е качил в 19,22 ч. във влака. В 19,37 е бил в Г. Оряховица, а в 19,42 ч. е направил опит да изтегли пари с дебитата карта на жертвата си от банкомат в района на местната гара. Опитът бил неуспешен, защото циганинът не знаел ПИН кода на картата, но бил достатъчен лицето му да бъде заснето от видеокамерата на банкомата. Именно по тази снимка пет дни по-късно, на 5 март, килърът бил разпознат от полицията.

Експеримент на „Монитор” показа : Действал е за 5-10 минути

Само няколко часа преди полицейската възстановка на убийството на Вероника репортер на „Монитор” направи свой експеримент в опит да пресъздаде с хронометър в ръка последните 20-ина минути от живота на студентката. Проверката установи, че килърът е имал между 5 и 10 минути за да я нападне, да и нанесе десетина удара, да я убие, да захвърли тялото и в Янтра, да се върне на гарата и да хване влака.

Направената вчера възстановка потвърди, че Илиян е проследил жертвата си, но е минал по-другата, по-често използваната от хората пътека. Ако Вероника е тръгнала от паркинга около 19,03 минути, както излиза по думите на приятеля є, тя е била нападната около или малко след 19,10 ч. Ако е тръгнала 5 минути по-рано, както излиза от разказа на началник-гарата, тя е била там към 19,05 ч. Ако се предположи, че убиецът се е върнал от местопрестъплението до гарата на бегом, то затова са му били необходими около 2-3 минути време. В противен случай ­ около 4-5 минути. Т.е за извършването на самото престъпление и отърването от тялото му остават между 5 и 10 минути.

Време, което може би е напълно достатъчно за един мъж с нормална физика. Но за дребния и хилав циганин Илиян дали това време е било достатъчно? Преди полицията да разчисти мястото, където убиецът е влачил жертвата си към реката, стръмният склон бе един много труден за преминаване терен. Слизането надолу става за не по-малко от минута и половина като е абсолютно задължително и двете ръце на човека да са напълно свободни за да се лови с тях за храстите и клоните на дърветата. Слизането надолу на дребен кльощав човек, влачещ с две ръце труп, е невъзможно да стане за по-малко 3-4 минути. И след това поне още минута–две за изкачването обратно нагоре по стръмното. Допълнителен утежняващ фактор е, че всичкото това нелеко „упражнение” се извършва в непрогледна тъмнина, в която убиецът не може да види къде стъпва и какво има на половин метър пред него, а почвата е мокра и кална и вървенето по склона е изключително трудно. Според направената вчера възстановка излиза, че убиецът е хвърлил тялото отгоре от склона надолу и то е паднало във водата. Нещо, което пък направо звучи направо невероятно.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари