Икономист: Забавянето на инфлацията не значи по-ниски цени

0
Във военна икономика цените никога не се понижават, а ние сме в такава ситуация, допълни Димитър Събев
Във военна икономика цените никога не се понижават, а ние сме в такава ситуация, допълни Димитър Събев Видео: NOVA

Във военна икономика цените никога не се понижават, а ние сме в такава ситуация, допълни Димитър Събев

Във военна икономика цените никога не се понижават, а ние сме в такава ситуация. Може би виждаме затишие пред буря. 3% годишна инфлация е нещо напълно нормално. Това, че тя се забави, не значи, че цените ще се върнат на предишните ниски равнища. Ако това се случи, ще е за много ограничен брой храни. Това каза за "Твоят ден" по NOVA Димитър Събев от Института за икономически изследвания на БАН.

"Ключови фактори са противоречивата политика на ЕЦБ по "хвърляне" на пари и войната в Украйна, не вярвам българите да можем да купуваме повече неща със сегашните си пари. Системата на цените в света се е разстроила, а това е довело до скачане на цените на насъщните неща. Ръстът на храните е най-чувствителен, на енергията също. За първата група най-необходими стоки инфлацията се забавя, във втората обаче няма промяна. Трябва семействата да възприемат свои стратегии за справяне с високите цени, животът няма да поевтинее", смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари