Икономист: Все по-малко хора ще могат да си позволят ново жилище

4
По думите му в България е налице пълна какофония във финансовите показатели
По думите му в България е налице пълна какофония във финансовите показатели Снимка: YouTube / скрийншот

По думите му в България е налице пълна какофония във финансовите показатели

Държавата продължава да стои с широко затворени очи, наблюдава и вижда какво става с пазара на имотите, но не желае да свърши някаква полезна работа в тази посока. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Мога да прогнозирам смело наблюдавайки динамиката на цените на жилищата в Европейския съюз като цяло, и тенденцията, която може да се каже за 2024 година - едно успокояване на цените на жилищата по хармонизирания индекс на потребителските цени. Вероятно жилищното строителство ще продължи, но динамиката вече се затруднява на цените по простата причина, че все по-малко ще стават като цяло хората, които ще могат да си позволят да купуват ново жилище", обърна внимание Дуранкев.

По думите му в България е налице пълна какофония във финансовите показатели: "Най-неприятната реалност е, че днес едно младо, съвременно семейство не с минимална работна заплата на всеки от тях, а със средна работна заплата, много, много трудно може да си позволи да си купи ново жилище и да го изплаща, като същевременно се храни добре, праща децата си на училище и има допълнителни такси за здравеопазване, неформалните плащания. Забелязва се едно отдръпване на държавата, което е във вреда и на цялата българска икономика, и най-вече на тези, които се чувстват унижени и оскърбени от целия Преход до този момент".

Попитан как държавата може да се намеси и какво може да предприема в тази ситуация, икономистът отговори: "Държавата може да се намеси силно и да поизмести малко олигархията с тези десетки и стотици апартаменти на всеки от олигарсите, които са с огромни площи - да въведе прогресивно данъчно облагане върху жилищата. Държавата може да си позволи, както в други европейски страни, да субсидира младите семейства и тези, които живеят с родители. Може да субсидира и тези, които имат по 2-3 деца, и имат малка жилищна площ и т.н., и да се постарае едновременно решавайки техния жилищен проблем, да подпомогне по този начин и самото жилищно строителство.

Третото нещо, което е, нека да не бягаме от него, в много европейски страни има практика държавата сама да се захваща със строителството на жилищата, една практика, която е била и в България десетилетия, и която реши жилищния проблем на големи групи от населението. Така че възможности има. Жилищната нужда в България е остра, не по-малко остра е и нуждата от обновяване на сградния фонд, особено на тези сгради, които са над 50-годишни, и също така обновяване на жилищната инфраструктура: ВиК, електроинсталации и т.н. Въобще този периметър, който се очертава за развитие на жилищното строителство и подобряване на жилището условия в България, е доста широк и бих казал, че ако държавата умело регулира жилищното строителство и задоволяване на жилищните нужди, жилищен балон няма да има", смята икономистът проф. Боян Дуранкев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари