Икономист от БАН: Джобът на българина ще продължава да "изтънява"

0
Задава се изпреварващ ръст на цените и с парите, които българинът получава, ще може да си купува все по-малко продукти
Задава се изпреварващ ръст на цените и с парите, които българинът получава, ще може да си купува все по-малко продукти Снимка: Dunavmost

Задава се изпреварващ ръст на цените и с парите, които българинът получава, ще може да си купува все по-малко продукти

Това заяви доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН, цитиран от Money.bg

По думите му, "българинът ще открие след година, че джобът му е доста отънял. Парите, които получава, няма да станат кой знае колко повече, времето на големите увеличения мина", смята той.

"Ако погледнете ресурсите, които влизат в един завършен продукт, цените им нарастват главоломно в последните месеци", посочи Сарийски. Той даде пример, че "при цените на рудодобива в индустриалното производство има ръст от 20% до август, а цените при транспорта са се увеличи с около 15%". Освен това, предстои в крайната цена на продуктите до края на годината да се калкулира и поскъпването на суровините от последните 1-2 месеца.

Сарийски подчерта, че инфлационните процеси у нас са свързани с поскъпването на суровините в света. "Ръстовете на цените продължават и при петрола, и при основните суровини като мед и алуминий, въглища и т.н."

Политиката на водещите централни банки в света, по "неистовото печатане на пари, което тръгна от 2008-2009 г.", е основната причина за "изтъняването на доходите" не само на българите, но и в цял свят, смята Григор Сарийски.

"Централните банки се опитаха да направят нещо като гасене на пожара с допълнително наливане на още гориво. Ясно е, че това е процес, който няма как да спрете по този начин. Като продължавате да печатате пари е ясно, че цените на стоките ще се опитат да го догонят. Това е ставало и по времето на Римската империя, и в Средновековието - рязкото увеличаване на паричното обращение."

Експертът от БАН същевременно посочва, че понастоящем централните банки "нямат полезен ход, защото в момента, в който спрат да печатат пари, това ще означава срив на пазара на ценни книжа и то на такива уж солидни държави като Франция, Белгия и т.н., които изобщо не са малко задлъжнели. Те крепят икономиката си благодарение на дълг, а този дълг се крепи благодарение на ниските лихви. В момента, в които печатането на пари спре и лихвите тръгнат нагоре, тези дългове ще се сринат, а това е нещо, което централните банки не могат да си позволят."

Григор Сарийски критикува и "зелената сделка", коментирайки, че тя е довела до ограничаване на разходите за проучване и добив на нефт и газ в полза на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Но тъй като потреблението на енергоносители расте, цените на традиционните енергоизточници също растат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари