Икономист: Има гръцки хотелиери, подвеждащи туристите, че условията за почивка са добри

0
Препоръчвам, ако има такива случаи, да се търси адвокатска помощ, каза Йоаким Каламарис
Препоръчвам, ако има такива случаи, да се търси адвокатска помощ, каза Йоаким Каламарис Снимка: ALEXANDROS VLACHOS / EPA

Препоръчвам, ако има такива случаи, да се търси адвокатска помощ, каза Йоаким Каламарис

79 души са задържани в Гърция по подозрение, че са предизвикали опустошителните пожари. Министерството на гражданската защита съобщи за няколко опита за палеж на планината Паринта, северозападно от Атина.

Огнените стихии, при които загинаха най-малко 20 души, бушуват от седмица. Властите обещават, че виновниците за палежите ще се изправят пред цялата строгост на закона.

Пожарите около Александруполис, където работи и български екип, са локализирани. За това помогна и дъждът, който падна в района. До границата с България огнената стихия е частично овладяна. Остават не изгасени огнища в област Еврос.

Междувременно динамичната ситуация с пожарите в Гърция поставя пред изпитание българските туристи, избрали да почиват в южната ни съседка.

Има гръцки хотелиери в засегнатите от пожарите курорти, които подвеждат туристите, че условията за почивка са добри и отказват връщане на суми. Това разказа икономистът Йоаким Каламарис, предаде Bulgaria On Air. Целта е да избегнат анулирането на резервации.

"Със сигурност има нелоялни хотелиери, но при положение, че повечето трансакции се осъществяват като авансови плащания по банков път или чрез Booking, или чрез туристически агенции, а не на ръка, не виждам как може някои да откаже при положение, че има форсмажорни обстоятелства за посещаване на туристи. Препоръчвам, ако има такива случаи, да се търси адвокатска помощ, за да може да си вземат парите обратно. Не е труден процесът", коментира Каламарис.

Експерти посочват, че трябва да се намери законов механизъм, по който туристите в подобна ситуация да бъдат защитени от прилагани спрямо тях нелоялни практики.

"Това е нашият призив - чрез бюрото "Европейски потребителски центрове" да се стигне до местния орган за защита на потребителите и той да приложи своите правомощия, за да установи как точно се предоставя информация от представителите на хотелиерите и ако те могат да докажат със своите средства и методи, че се заблуждават умишлено, то тогава би следвало да бъдат наложени и санкции по действащото законодателство и тази практика да бъде преустановена", каза Габриела Руменова от "Ние потребителите".

Съветът към българските туристи, които са се оказали в райони, засегнати от пожарите в Гърция, е да преговарят с управата на хотела, в който са отседнали и да поискат да бъдат настанени на друго място. А ако клиентът си тръгне по-рано от предварително договореното, може да настоява сумата да му бъде приспадната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    До икономиста!
    Доообре боклук повервах ти “икономисте” да го навра на мама ти с ташките заедно…… недоебан платен трол!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари