Йенс Столтенберг: НАТО няма да се разширява в световен мащаб

0
Алиансът ще остане регионален, към който могат да се присъединят само европейски държави, уточни генералният секретар
Алиансът ще остане регионален, към който могат да се присъединят само европейски държави, уточни генералният секретар Снимка: Туитър / Jens Stoltenberg

Алиансът ще остане регионален, към който могат да се присъединят само европейски държави, уточни генералният секретар

Северноатлантическият алианс ще остане регионален блок и не възнамерява да се разширява в световен мащаб извън европейския континент“. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, говорейки пред Съвета за външни отношения на САЩ.

"НАТО ще остане регионален алианс, към който могат да се присъединят само европейски държави. НАТО няма да бъде глобален съюз по прилагането на член 5 (принцип на колективната отбрана)", каза той, цитиран от БГНЕС.

В същото време той подчерта, че проблемът със сигурността е глобален, а не регионален. Ето защо, каза той, НАТО си сътрудничи с много държави, които не са членки на алианса, включително Австралия, Нова Зеландия и Япония. "Това не означава, че те ще станат членове на алианса. Това означава само, че работим заедно", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -42
    2
    Bonkerz
    Да бе, НАТО със заплахи принуди Финландия (и скоро Швеция), да станат членки, а? Или причината е че те се страхуват от руската агресия и многобройни лъжи, че няма да нападат никой и само провеждат учения...
  • 48
    1
    фена на Путин
    Капитална лъжа от устата на тази ингьозеста лъжлива норвежка пъстърва. НАТО вече за осми път лъже, че не се разраства и пак го прави. Затова сега и сме на този хал.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари