ИДИЛ заплаши олимпиадата в Рио

0
Предупреждението бе публикувано в социалните мрежи
Предупреждението бе публикувано в социалните мрежи

Бойците на Ислямска държава планират да извършат серия терористични актове в Бразилия.

Както съобщават разузнавателните служби в страната, главна цел на терористите ще е лятната олимпиада в Рио де Жанейро, пише "Монитор".

Шефът на департамента по борба с тероризма Луиз Алберто Салабери заяви пред АП, че степента на заплаха е нараснала още повече след атаките във Франция и в Белгия. Той също така потвърди, че терористите са отправили конкретна заплаха към страната му още миналата година.

Тогава един от членовете на Ислямска държава – 22-годишният френски гражданин Максим Ошар, написа в социалните мрежи, че Бразилия ще е следващата цел на бойците. Освен това, по думите на Салабери, в страната рязко се е увеличил броят на гражданите, поддържащи ислямистите.

Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро ще се състоят от 5 до 21 август. Очаква се, че за осигуряването на безопасността по време на състезанията ще бъдат ангажирани около 85 000 полицейски служители и още 38 000 военни.

Общият брой на силите е почти два пъти повече, отколкото на игрите в Лондон преди четири години. Както съобщиха световните агенции преди няколко дни, от Ислямска държава обещаха да осъществят терористични атаки и по време на европейското първенство по футбол, което ще е във Франция от 10 юни до 10 юли.

По разузнавателни данни, заповедите за подготовка за действие по време на европейското са идвали от халифата на ИД в Сирия. Премиерът на Франция вече реагира на новината и заяви:

„Това е още едно доказателство за високата степен на заплаха, на който е подложена не само Европа, а и други страни в света.“

Във връзка със заплахите външното министерство на Австрия пък реши да регистрира всички австрийски футболни фенове, които ще посещават мачовете на европейското във Франция.

С помощта на тази регистрация властите ще могат да се свържат с феновете в случай на терористична атака или на извънредна ситуация предаде ДПА.

Министерството ще използва данните от регистрацията, за да изпраща информации на феновете чрез есемеси в случай на инцидент.

Около 44 000 фенове от Австрия са си купили билети за мачовете. Парижкият стадион „Стад дьо Франс“ беше една от мишените на нападенията от 13 ноември в Париж.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари