И в понеделник изтъркаха 500 000 билетчета

1
Кой ще плаща печалбите, ако лицензът бъде отнет?
Кой ще плаща печалбите, ако лицензът бъде отнет?

Лотарията по света е забавление, хора вземат стотици милиони, у нас витаят съмнения дали има истински печеливши

В България най-голямата еднократна печалба, която е изплащана досега, е 12 милиона лева и е за Димитър Митев от Ямбол, шофьор

Националната лотария пусна търговски отчети и снимки на милионери

И в понеделник, както всеки ден, Националната лотария е продала около 500 хиляди билета. Това е бройката, която обичайно се изкупува от кандидат-милионерите у нас. Данните са от дружеството “Ню геймс”, което е собственик на тази най-популярна хазартна игра. Оттам опровергаха появили се спекулации в сайтове, че продажбите на билети са се увеличили, откакто Васил Божков е обвиняем, пише 24 часа.

Към момента няма увеличение на продажбите на билети. Няма как да не ни влияят негативно противоречивите информации в публичното пространство, отговориха от “Ню геймс” на писмени въпроси, поставени от “24 часа”. От отговора се усеща, че е по-вероятно да има спад на интереса, тъй като за хората е най-важно как и кой ще им изплати печалбите от последните и следващите дни, след като сметките на лотарията са запорирани от прокуратурата.

Както знаете, текат проверки, съдействаме на разследващите органи. Сметките на лотарията функционират, има блокирани суми, но основното е, че те се намират под специален мониторинг. Не сме спрeли по никакъв начин изплащането на печалбите. Сумите до 100 лева се изплащат в цялата търговска мрежа, сумите от 100 до 4999 лева - в “Изипей”, над тези печалби - в централния ни офис, както е било винаги досега.

А по повод хипотезата, че продажбата на билети може да бъде спряна, от “Ню геймс” коментираха: Ние разполагаме с действащ лиценз, който изпълняваме стриктно. Не мислим, че има основание да мислим за такова решение.

Подобно решение би могла да вземе единствено комисията за хазарта, която от вчера има нов временен председател.

Лицата на всички българи, които са спечелили внушителни суми от лотарията, бяха разпратени в понеделник на медиите. С тях и с данните от финансовите отчети на Националната лотария компанията потвърждава, че и хората, и печалбите са реални (виж позицията им в карето долу). В това се усъмниха от прокуратурата на 30 януари, след като започна разследването срещу единия от собствениците на лотарията Васил Божков.

В България най-голямата еднократна печалба, която е изплащана досега, е 12 млн. лв. Печели я на 3 април 2018 година Димитър Митев от Ямбол, шофьор.

В Америка размерът на най-внушителната печалба е 768,4 млн. долара, които миналата година спечели участник в лотария “Пауърбол”.

Досега близо 40 българи са станали милионери от Националната лотария, а над 1,3 млрд. лева са раздадените печалби до този момент.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви данни за 2018 г., според които българите са изтъркали билетчета за 1 милиард лева.

Справка за общите приходи за организаторите от човек от населението в другите страни от Европа показва, че България всъщност е на последно място в това отношение. Средно у нас на човек се падат по 50 лева годишно, похарчени за билети за хазартни игри, докато в другите държави сумата е минимум 214 лв.

Според разпратените финансови отчети в понеделник 90,987 млн. лв. е печалбата на “Ню геймс” в края на 2018 г.

Основните приходи идват от продажба на билети за лотарийната игра “Национална лотария”. Тя е посочена като основен предмет на дейност на компанията. Оттам са дошли 699 188 млн. лв., но нетните приходи падат до 206 776 млн. лв.

Изплатените печалби са 444 037 млн. лв. Таксата към Държавната комисия по хазарта е 49 094 млн. лв. Останалите приходи са от услуги - 236 млн., и от продажба на стоки - 411 млн. Разходите са 101 831 млн.

Националната лотария е намалила своята печалба със 17 милиона 349 хиляди лева в сравнение с 2017 г.

Кои са собствениците в “Ню геймс”? 99% са на “Лотария БГ” ООД, а останалият 1% се дели поравно между “ЛОТО БГ” и Мирослав Александров Илиев. Съветът на директорите има четирима членове - акционера Мирослав Илиев, както и Васил Божков, Димитър Ганев и Георги Попов. Ганев е изпълнителният директор на “Ню геймс”.

Къде се намира той в момента, не е ясно. Името му се появи за последно на лагера на “Левски” в Турция и до този момент не се споменава сред задържаните съдружници на Васил Божков.

Любопитна подробност показва, че “Ню геймс” притежава 50% от дружество в Дубай - NGM SPC Limited, което е придобито през 2018 г. В Дубай бе засечен последно самолетът на Божков преди ареста.

Дружеството майка е “Лотария БГ”, а собственик на това дружество е “ВАБО 2012” ЕООД със собственик Васил Божков.

През 2018 г. в България е имало 82 вида игри на Националната лотария - с 20 повече от предишната година. През 2012 г., когато е издадено първото разрешение за организиране на Националната лотария, игрите са били само 4 вида.

Публичните данни от сайта на Националната лотария показват, че до момента 16 526 души са спечелили някаква сума. Тези, които са имали късмета с над 100 000 лв., са 889. От тях 38 са станали милионери, тоест спечелили са над 1 млн. лв.

На гърба на всеки билет са написани тиражът - колко билета са отпечатани от дадена игра, и броят на печалбите по 100 хил., 50 хил. лв. и по-малки суми. Така всеки може да пресметне какъв е шансът да спечели.

Според правилата за провеждане на моментната лотария, организирана от “Ню геймс”, се посочват тиражите, както и печалбите от отделните видове на игрите. Те били утвърдени с решение на Държавната комисия по хазарта от 18 декември 2019 г.

Моментната лотарийна игра “Национална лотария - моментни игри” се провежда в 92 разновидности Те са под формата на телевизионна игра или скреч билети.

Броят на билетите, планът на печалбите и тяхното формиране и разпределение се определят от организатора на играта и се утвърждават от Държавната комисия по хазарта.

На билетите, които струват 2 лв. например, пише, че най-малко 57% от приходите се изплащат като награди на участниците. При по-скъпите - тези от 10 лв., наградният фонд е 75%. Експертите посочват, че например в САЩ и Италия, където лотариите са много популярни, не се оповестява какви са всички печалби във всяка игра.

В България за тези, които печелят над 5000 лева, има условие да бъдат снимани и показани - по телевизия и на сайта на играта. Така всички виждали при кого отиват парите, а в комисията по хазарта се пращат копия от платежни нареждания, с които са изплащани печалби

Експерите дават и още един пример - хората, които са спечелили над 5000 лв., са над 10 000.

И досега не е имало случай някой да каже, че е взел примерно 1000 лв., за да обяви в клип по телевизията, че е спечелил 100 000.

За някои от билетите печалбата се изплаща веднага, за други сумата се дава на части.

Практиката за даване на парите на части е заимствана от САЩ, където имало изследвания, че това предпазва самите хора. Защото превеждането на цялата сума накуп можело да изкуши хората да ги харчат бързо, докато постепенното изплащане давало защита.

Оказва се, че българите използват печалбата от лотария доста разумно - в голяма част от случаите сумите се използват за връщане на кредити, за покупка на жилище, кола, за пътуване в чужбина, заделят се пари за образование на децата. По-рядко сумите се влагат в бизнес.

Парите от наградите се наследяват, а лотариите са длъжни да имат резерв, с който да се гарантира даването на пълната сума, ако тя е на вноски.

За самите билети има регламентирана процедура - организаторът подава искане до комисията по хазарта за даден тираж. И преди да се получи разрешение, той не може да бъде отпечатан. След като разрешението бъде дадено, то се изпраща до печатницата в САЩ, Канада, Англия и малка част - в България. След като тиражът е готов, лотарията го получава и държи на склад, докато не дойдат представители на регулатора да преброят и да освободят пратката. Без тези действия не може да се продаде нито един билет.

Самата печатница отговаря за разпределението на печалбите при печатането

Организаторът на играта няма представа какво има в съответния билет. Най-често те се опаковат в кашони, преди да бъдат изпратени и целият тираж пристига накуп, така че в няколко милиона бройки е невъзможно да се разребе предварително кой е печеливш билет и кой - не.

Билетите имат два кода - един за разпознаване в системата на лотарията дали е печеливш и втори - баркод, с който се маркира на касовия апарат при продажба на клиент. Експертите обясняват, че чрез електронната система не може да се свери кои билети са печеливши. А причината е съвсем проста - за да е ясно дали носи награда, трябва да се изтрият каретата, за да се види кодът. И ако търговец само по баркода за продажба можеше да разбере дали билетът е печеливш, дали щеше да го продаде изобщо, вместо да запази печалбата за себе си, питат специалистите.

Не са възможни манипулации и с бройката на билетите, тъй като и за унищожаването им трябва разрешение от комисията по хазарта. Продажбата на билетите не се регулират никъде по света. И е забранена на непълнолетни. Ако обектите, които продават билети, нарушат това изискване, лотарията прекратява отношения с тях.

“Ню геймс” АД: Всички спечелили от билетите и игрите са напълно реални лица

Във връзка с медийните публикации и твърденията, че част от спечелилите от Национална лотария лица не съществуват, заявяваме следното:

Всички спечелили от билетите и игрите са напълно реални лица. Това е най-проверяваната тема през годините и при проверките не са констатирани никакви нередности. Изразяваме готовност отново да предоставим необходимите документи на компетентните органи, за да извършат проверка и да установят самоличността на участниците и получените от тях печалби за периода от началото на организиране на игрите до настоящия момент.

През последните дни целенасочено се обединяват информации в различни медии, касаещи търговската ни дейност, с обвинения към отделни физически лица. Те целят манипулиране на общественото мнение, създаване на негативни нагласи и общо недоверие към бизнеса ни.

Във връзка с непрестанните внушения за неплатени държавни такси отново заявяваме, че нашата компания е изплатила всичко дължимо по закон. Оказваме пълно съдействие на българските институции в извършваните от тях проверки за установяване на истината.

По повод крайно неверните и манипулативни твърдения, тиражирани в публичното пространство, излагаме следните факти:

Още от самото създаване на компанията залагаме на пълна прозрачност. С тази цел търсим съгласие от всеки спечелил - да бъде заснет и публикуван на интернет сайта 7777.bg. На него може да бъде открита информация за печелившите участници, размера на печалбите им и игрите, от които са ги спечелили.

На гърба на всеки билет на Националната лотария ясно са посочени условията за провеждане на играта, видът, размерът и начинът на изплащане на печалбите. Билетите се печатат в една от най-големите печатници в света – американската компания Scientific Games International.

Именно печатниците отговарят за разпределението на печалбите, описани на гърба на билетите. Ние не разполагаме с информация каква сума има в съответния билет при пристигането му в България и дали е печеливш, или не.

Всички правила и условия за провеждането на игрите и информация за държавните такси са публикувани на 7777.bg. Те са достъпни за всички участници и заинтересовани страни от 2014 г. до момента. Съществуването им на сайта за целия този период несъмнено може да бъде установено по технически път.

В допълнение днес бяха качени всички търговски отчети на дружеството за периода 2014-2018 г. с цел пълна прозрачност и избягване на допълнителни внушения за прикриване на информация.

Шеф на кабинета на Горанов оглави комисията по хазарта

Шефът на кабинета на финансовия министър Владислав Горанов - Георги Йорданов, бе назначен временно от Горанов за председател на Държавната комисия по хазарта, след като по-рано през деня в понеделник сегашният Александър Георгиев бе освободен по негова молба.

Преди да стане шеф на кабинета на Горанов, Йорданов е оглавявал инспекторатите на еко- и на земеделското министерство, а преди това е бил данъчен служител.

Горанов е разговарял и с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, изпълнителния директор на НАП и председателя на ДАНС, които да назначат хора от своите квоти за членове на хазартната комисия. Това ще са Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел “Разследване на особени случаи” в НАП и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС.

Експерти влязоха за колекцията на Божков, ще правят специален сандък за всеки артефакт

2 джипа БМВ и луксозен “Мерцедес Майбах” на Васил Божков бяха вдигнати с репатрак от разследващи в понеделник. Така те станаха първото имущество, което бе изкарано от сградата на музея на Божков в София. В понеделник прокурори, униформени и експерти от Министерството на културата влязоха в сградата на ул. “Московска” 43, за да опишат над 3000-те артефакта от колекцията. До процедурата се стигна, след като Божков бе обвинен като лидер на престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления, както и за подкупи. Той бе задържан в петък в Обединените арабски емирства.

За всеки от тях ще се прави специален сандък, разясни Десислава Виткова от фондация “Тракия”, която се грижи за колекцията. Самото изнасяне ще продължи няколко месеца. На място бе и наблюдаващият прокурор по делото срещу Божков Ангел Кънев. Той остана около час, но не говори пред медиите.

“Нищо не се изнася от музея, правят се само описи”, разясни както се случва Кирил Христосков, председател на фондация “Тракия”. Той потвърди, че около 20 картини от дома на Васил Божков вече са изнесени. Платната са на български и чужди майстори.

За съхранението им има опраделени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините. “Депата разполагат с уреди, които измерват влажността, която трябва да е точно определена за съответните предмети и картини - с определена температура, с всички предохранителни мерки”, заяви културният министър Боил Банов в петък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари