И следващите 8 изтребителя F-16 ще са на висока цена

0
Според Красимир Каракачанов американското предложение отново е около 1,3 млрд. долара
Според Красимир Каракачанов американското предложение отново е около 1,3 млрд. долара Снимка: Lockheed Martin

Според Красимир Каракачанов американското предложение отново е около 1,3 млрд. долара

И следващите 8 изтребителя F-16, които България предстои да реши дали и кога ще закупи, ще са на висока цена. Тази прогноза е на път да се сбъдне, след като вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов потвърди в интервю по bTV преди дни, че на българско запитване колко биха стрували още 8 самолета, то американската страна е дала ориентировъчна цена като за първите 8 машини, които са вече поръчани и платени.

Те струваха повече от изначално заложената в проекта по придобиване на многоцелеви изтребител сума от 1,8 млрд.лв. За първите 8 изтребителя българското правителство даде през 2019 г. наведнъж 1,3 млрд.долара или по онова време около 2,2 млрд.лв. Това стана по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.  Изпълнението е в ход, като американската страна уверява, че машините вече се произвеждат, а някои от пилотите вече заминаха на обучение в Щатите, пише в.Сега.

Първоначалният проект за придобиването на многоцелеви изтребител предвиждаше разсрочено плащане и максимална цена от 1,8 млрд.лв. След като сред няколко оферти бе избрана тази за F-16, българското Народно събрание измени правилата и даде възможност за промяна в параметрите. Така от заложено разсрочено плащане и определена максимална сума от 1,8 млрд, при подписване на договора се стигна до плащане наведнъж, при цена от 2,2 млрд.лв. Това е и ориентировачната сума за евентуални нови 8 самолета.

Не са водени преговори, а това, което сме направили е, че сме изпратили едно писмо за информация дали е възможно да ни бъдат доставени още 8 самолета F-16, твърди сега Каракачанов и уточнява, че гласуваният от парламента проект е за една цяла ескадрила - от 16 самолета. Подписан е договор само за половината - за 8 машини, естествено е, че трябва да се оборудва цялата ескадрила с още 8 самолета, добавя той.

От Щатите е получен отговор, че трябва да се водят преговори на базата на това, което ние сме посочили като способности и въоръжение, те са посочили и евентуална цена. Тя не е по-висока от платеното за първите 8 самолета, горе-долу е като цената, която бе дадена за тях, обяснява Каракачанов. На практика това означава нови 1,3 млрд.долара.

Според него става дума за начална цена и ако следващият парламент даде на следващото правителство разрешение за покупка, то ще може да има разговори и преговори, и сумата може да бъде подобрена и да стане по-изгодна. Ние сме попитали за всичкото възможно въоръжение за самолетите, а цената е като за първите 8, които не са с пълно оборудване, твърди Каракачанов. Според него обаче най-важното било, че американското предложение включва разсрочено плащане за следващите 8 самолета, а не плащане наведнъж, както за първите. При всички положения е ясно едно - че който не плаща за своя армия, плаща за чужда, а бъдете сигурни, че тя няма да дойде като освободителка, коментира Каракачанов.

Още през септември м.г. стана ясно, че Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70. Това се разбра тогава от правителствено съобщение за среща на премиера Бойко Борисов с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България вече закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, бе цитиран да казва премиерът Борисов по време на разговорите. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България, стана ясно тогава.

Втората част от проекта, който беше приет преди две години от Народното събрание, обаче не посочва точни срокове кога трябва да се направи поръчката за следващите 8 самолета. Преди време от ВВС обявиха, че по план следващият договор трябва да бъде сключен през 2023 – 2025 г. 

Тук трябва да се отбележи и, че правителството отпуска на няколко пъти допълнителни пари, свързани с първата сделка. Така през лятото на 2020 г. Борисов тържествено обяви: "Осигурихме 100 милиона лева във връзка с геостратегическата сделка, която направихме с американското правителство за купуване на новите самолети F-16 Block 70. Отпуснатите средства са предназначени за осигуряването на необходимата инфраструктура за излитането и приземяването на многоцелевите самолети. Тази инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС". 

Пак по онова време стана ясно, че вoeннoтo миниcтeрcтвo e зaдвижилo eдин oт нaй-гoлeмитe и cпeшни прoeкти oт мoдeрнизaциятa нa aрмиятa - зaкупувaнeтo нa 3D рaдaри, чиятo oбщa цeнa ce oчaквa дa дocтигнe 400 млн. лeвa. Амбициятa e радарите дa бъдaт приeти нa въoръжeниe прeз 2023-2024 г. Прeдвиждa ce дa бъдaт пeт рaдaрa зa дaлeчнo oткривaнe и двa зa близкo. Придoбивaнeтo им e cвързaнo точно c уcвoявaнeтo нa нoвитe изтрeбитeли F-16 Blосk-70.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари