И на мен ми се ходи на море вече, ама в Гърция

7
Клиентът не е длъжен да проверява, да пита, да се пази от измами и ако не успее, всички да му викат, че е прост, пише Капка Тодорова
Клиентът не е длъжен да проверява, да пита, да се пази от измами и ако не успее, всички да му викат, че е прост, пише Капка Тодорова

Клиентът не е длъжен да проверява, да пита, да се пази от измами и ако не успее, всички да му викат, че е прост, пише Капка Тодорова

Предупреждавам, че е дълго и ще ви ядоса:

Два дена чета за тия три пържоли за 600 лева и много неща ме учудват, че са си като преди 20 години. На морето продължава да е цар манталитетът "ден година храни". Да им вземем парите на тия, па те и да не се върнат, ще дойдат други. Това е туризмът, който се развива масово по Черноморието и причината хората от чужбина да не повтарят, а софиянци да ходят в Гърция. Не само софиянци, де, аз просто като софиянка казвам. Не ходя от 15 години на българското Черноморие по две причини - известният само в България "летен вирус", с който наричат мърлявщината и коки бактериите в храната, които попадат там от немити след ползване на тоалетна ръце - няма какво да го украсяваме като "летен вирус". Може и от водата да се хване, щото не съм сигурна, че канализационните системи улавят всичко от това презастрояване. И другата причина е, че може да попаднеш на добро обслужване, ма може и да попаднеш на ужасно.

Аз за 10 дена нямам нито парите, нито нервите, да търся къде никой не го мързи да си измие ръцете, да си свърши работата и да не ме наругае, че си върши работата. Имам всякакви истории - от нахлул хазяин в 6 сутринта през последния ми ден в Созопол, който вече води новите туристи и ме гони буквално, през десерт с дебел слой мухъл отгоре, който като го върнах, ми го донесоха отново с изгребан слой мухъл просто, до компания мухи, загинали заедно в таратора, който ни сервират, а като ги посочихме, келнерът ни кресна: "Какви са тия интриги сега?" Ма не само обслужването. И клиентите понякога ме смайват, както и сега реакциите срещу измамения човек с пържолите. Веднъж бях в доста скъп ресторант на мини мини масичка, уж за двама души, тя едва побра две чинии и две чаши, дойде семейство татко, мама, дебело детенце на поне 10 години и поискаха да седнат при нас. Отказах, защото нито сме в стола, нито в автобуса, а цените в ресторанта си предполагаха, че ако дадеш тия пари, трябва да изкараш приятно. И таткото много възмутено ми заяви: "Гаднярка гадна стисната!" Същата като неговата реакция са тия нападки срещу човека, измамен с пържолите.

Месо на такива цени се продава в ресторанти, които са стек-ресторанти. Както суши по принцип не се яде в "Хепи", а ако се яде там, си е на цени за "Хепи", не за японски ресторант на брега на океана. Ако порциите в менюто са на грамаж, келнерът задължително трябва да те попита колко грама искаш или да ти каже колко грама е пържолата или рибата. Доколко има истински рибай стек в кръчма с ракии, супи и салати е отделен въпрос. Клиентът не е длъжен да проверява, да пита, да се пази от измами и ако не успее, всички да му викат, че е прост. Не, това не е туризъм, драги, нито пък нормално ресторантьорство. Клиентът има право да е прост или да не може да смята, той не е там на олимпиада по математика, а да си изхарчи парите и да прекара добре. Не да го измамят, за да му вземат парите и той да изкара зле. И не, не е прост той, а тези, които ще платят 600 лева за три пържоли, без преди това да си ги предупредили, да са им предложили, да са си избрали лично пържолата и размера й, а те да приемат цената безропотно и да оправдаят даже ресторанта.

Видях и много нападки ,че бил бачкатьор в Холандия и се правел на богат. Човекът работи, изкарва пари и това е достатъчно да го уважавате. Що плащал в брой - щото, предполагам аз като живееща в чужбина и също идваща често в България, е извадил пари от картата си в Холандия и е обменил в България. Че ако платиш с чужда карта, българските банки те одрусват такива такси... Сигурно и те са окей според вас, но в ЕС не са окей. Затова е хубаво да се влезе в еврозоната, че поне тя от това да ви предпази. Аз от Германия превеждам в чужбина за 1,50 евро такса, от България за същото ви взимат процент от сумата и още някакви - абе едно 15-20 евро отиват. И да, аз съм за 15 евро. Не съм видяла богати хора в Германия или Нидерландия, които да не гледат къде им отиват 15-те евро или 300-те евро. Да не те интересува какво плащаш не е признак на богатство, а на тъпота и беозтговорност. И последно - знам, че има много работливи, свестни, чисти и загрижени за продукта си хотелиери и ресторантьори по Черноморието, обаче тия тарикатлъци унищожават и тяхната работа така.

Много дълъг пост, щото ми се ходи и на мен на море вече. Ма в Гърция, хохо

Капка Тодорова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    belemezov
    Браво Капке, браво Тодорова! Добре казано и добра позиция! Е това е цялата истина! Ако не са боклуци, то те няма да са ресторантьори.
  • 3
    4
    Димитър
    Вярной но не съвсем. Винаги е по-евтино или безплатно за клиента да плати с карта на пос терминал, отколкото да изтегли пари от банкомат. Точно при банкоматите са големите комисиони и такси. И аз миналата седмица преведох пари до немска банка от моята българска сметка в българска банка и таксата беше 1 лев, колкото е и превод в България. Е от приложението на телефона, иначе ако отида в офис ще платя скъпо като навсякъде. И в парижки ресторант са ми сервирали в мръсна чаша вино и имаше в ресторанта мишки. А беше до Айфеловата кула. Та не ми го хвалете запада толкова живял съм в Западна Европа и знам как е. Но за Гърция сте права. И аз там предпочитам отколкото на нашето море, където е селяния, простотия и чалга. А този дето платил за пържолите - сам е настоявал за най-скъпите, арогантно е отрязал сервитьорката, когато се е опитала да го предупреди, а сега реве, и вие, Капка му пригласяте. Като сте избрали Германия, стойте си там.
  • 12
    3
    Олимп
    Пиша от Гърция, каня алибега да пробяга до Тасос и да види цени и обслужване та да не приказва като прост селяндур. По изгодно и качествено в Гърция отколкото на черноморието
  • 25
    2
    Русенец
    Ебал съм ти бетономорието писна ми, а оня дрътия с лупите дето беше по БТВ И ДРЪНКА…. АЛООО ТАРАНКОЛООО ЩЕ ЗЕМЕШ ДА МИ ГО ЯДЕШ, ЧЕ ЦЕНИТЕ ТРЯБВАЛО ДА СА НИ ЕВРОПЕЙСКИ! ДА СТАВАТ ПЪРВО ЗАПЛАТИТЕ НИ ТАКИВА ДРЪТ ПЕДЕРМИШ! Ай мри в ляйна мишкар!
  • 28
    1
    Ф16
    Напълно подкрепям,18 г не съм бил на Черно море.Роднини в Гърция,всяко лято хем да се видим,хем малка разходка.Да харесва ми,и докато мога ще ходя там.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари