И китайските банки вече отказват плащания на Русия

1
И Китай започна да замразява плащания с Русия заради заплахата от санкции
И Китай започна да замразява плащания с Русия заради заплахата от санкции

И Китай започна да замразява плащания с Русия заради заплахата от санкции

След турските, и китайските банки започнаха до отказват да изпълняват плащания от и към руски компании, съобщи "Комерсант", позовавайки се на източници в банковите среди.

Турция и Китай са ключови "приятелски" държави, през които минават половината от стоките, внасяни в Русия. Причината отново е натиск от САЩ. През декември американското МФ предупреди, че ще санкционира чуждите банки, които поддържат военните усилия на Русия, а президентът Джо Байдън подписа съответния указ.

В Турция се стигна до пълно парализиране на плащанията - големите турски банки блокираха всички плащания, включително в лири и рубли, и започнаха да анулират вече одобрени транзакции. Въпреки бодрите обещания на анонимни източници от руски банки, че проблемът ще бъде бързо решен, това не се случи, отбеляза вестник "Сега".

Руските компании неочаквано се сблъскаха с проблеми в работата си с Турция, която се превърна в един от най-големите хъбове за заобикаляне на санкциите и почти двойно увеличи доставките в Русия - от плодове и електроника до дрехи и авто части. От началото на януари 2024 г.

"Проблемите с китайските банки започнаха през ноември, а през декември се умножиха. Ако платецът не е резидент на Китай, плащането му минава много бавно. По последни данни отнема поне седмица", казва генералният директор на транспортната компания Delko Санджар Ашуралиев.

Според "Известия" китайските банки отказват всякакви платежи в долари с руски компании, а някои дори са прекратили отношенията си с руски банки. "Засега преводите в юани се извършват, макар и бавно. Но с долари са прекратени изцяло", казва генералният директор на "Первая Группа" Алексей Порошин.

Проблемите тепърва ще се задълбочават. Bloomberg пише, че най-големите държавни банки в Китай са започнали "чистка" на свързаните с Русия клиенти. Те търсят бенефициенти или контролиращи лица от Русия, както и "сенчести" доставчици на стоки, забранени за внос в Русия, които минават през трети страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Фена на Блумбърг
    На долара годините са му преброени вече, както и на верото....
  • 5
    2
    До долния ибрик
    Ами да ти го обясня бе, гейчо - Китай и Турция отказват разплащания в долари. Русия не иска долари и не ползва системата SWIFT. Имат си съвсем друга система за разплащания, а бизнесът си върви. Сега схвана ли, ибрик еврогейски ? :D
  • -2
    1
    БРИКСенд
    Опааа....що стана бе :D
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари