Три държави купиха 55 тона злато за месец

0
Националната банка на Казахстан и тази на Узбекистан са най-големите продавачи на злато през ноември
Националната банка на Казахстан и тази на Узбекистан са най-големите продавачи на злато през ноември

Националната банка на Казахстан и тази на Узбекистан са най-големите продавачи на злато през ноември

Като при всяка финансова криза, апетитът за злато отново се изостри чувствително – при това не само на ниво лични финанси. Централните банки на някои държави инвестират сериозно в благородния метал, увеличавайки запасите от него в своите резерви. През месец ноември се наблюдава 47% скок на закупените брутни запаси спрямо октомври. На нетна база се отличават три централни банки, които са се сдобили с общо 55 тона, което само идва да покаже силата на търсенето.

Най-голямо количество е закупила Народната централна банка на Китай (РВоС), която през ноември добавила към запасите си 32 тона, показва анализ на Световния съвет по златото, съобщава Economic.bg. Това е и първото обявено увеличение на резервите на страната от септември 2019 година.

Това съобщение е важно предвид историческата позиция на Китай като голям купувач на злато, натрупал 1448 тона между 2002 и 2019 година. Остава да видим дали това ще бъде последвано от доклади за продължаващи покупки през декември“, се посочва в доклада на Съвета.

Централната банка на Турция е другата от посочените три. През ноември тя продължи да купува злато, добавяйки още 19 тона към своите официални резерви. Това повишава нейните нетни покупки на злато от началото на годината до 123 тона (най-големият отчетен от която и да е страна), а официалните ѝ златни запаси до 517 тона (27% от общите запаси).

Централната банка на Киргизката република е третия купувач на злато през ноември, когато е е придобила 3 тона през въпросния месец. С това страната е увеличила общите си златни резерви до 16 тона (+61% от началото на годината).

Откъм продажби – Националната банка на Казахстан и тази на Узбекистан са най-големите продавачи през ноември. Първата е намалила златните си резерви с около 4 тона до 380 тона (-5% от началото на годината), а другата – с почти 2 тона до 397 тона, с 10% повече от началото на годината.

Покупките на злато от централни банки доминираха пазара на благородния метал между първото и третото тримесечие на 2022 година. Анализаторите прогнозират, че е вероятно те са да натрупали повече, отколкото за десетилетия преди това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Гг
    А ние си го имаме само че го подаряваме. Педалска държава
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари