И Китай обръща гръб на Русия

0
Две големи китайски банки ограничиха финансирането за закупуване на суровини от Русия
Две големи китайски банки ограничиха финансирането за закупуване на суровини от Русия

Две големи китайски банки ограничиха финансирането за закупуване на суровини от Русия

Китай и Русия засилиха значително връзките си след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и последвалите западни санкции. За да стимулира растежа си, азиатският гигант увеличи покупките на руски стоки, като около 30 процента от руския петрол и газ сега се продават на Китай. С руската инвазия в Украйна обаче две от най-големите държавни банки в страната Индустриалната и търговска банка и Китайската централна банка ограничиха финансирането за закупуване на руски стоки. Решението е взето поради опасения, че разрешаването на финансиране може да бъде възприето като подкрепа за войната в Украйна и рискува санкции от САЩ и техните съюзници. Според "Блумбърг" този ход е временен, предава вестник СЕГА.

Индустриалната и търговска банка на Китай е най-голямата банка в света по активи, докато Китайската централна банка е най-голямата търговска банка в страната за търговия с валута. Евентуални санкции от страна на САЩ ще спре достъпа на банките до долара.

France 24 припомня, че докато беше на посещение в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри по-рано през февруари, Путин подписа важни споразумения с китайския си колега Си Дзинпин. Двете страни се договориха да засилят сътрудничеството си във финансовия сектор и в доставките на газ.

Въпреки че Пекин не осъди категорично инвазията в Украйна, действията на Русия не получиха и пълната подкрепа на страната. Китай се въздържа при приемането на резолюцията на ООН в петък, осъждаща руската агресия срещу Украйна и изискваща незабавно изтегляне на нейните войски, на която Русия наложи вето.

В събота китайското посолство в Украйна посъветва своите граждани да се "въздържат от афиширане на своята идентичност", само дни след като каза на напускащите Киев да поставят китайски флагове на превозните си средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари