И киселото мляко поскъпна

0
Млекопроизводители изтъкват, че поскъпването е заради новата по-висока цена на електричеството
Млекопроизводители изтъкват, че поскъпването е заради новата по-висока цена на електричеството Снимка: БГНЕС / Архив

Между 5 и 10 стотинки е увеличението

Киселото мляко поскъпна, показа проверка на "България Днес".

През последната седмица кофичка от един от най-консумираните продукти на българската трапеза се продава за между 5 и 10 стотинки повече. Увеличението е осезаемо, тъй като вече почти не могат да бъдат открити кисели млека под левче, освен ако не са в промоция или върху опаковката не е изписано, че е млечнокисел продукт.

Млекопроизводители изтъкват, че поскъпването е заради новата по-висока цена на електричеството. По същия показател се усети поскъпване и на хляба през последния месец. Експерти от земеделското министерство отчитат, че увеличението за последната година е около 3,5% и така в момента килограм хляб се продава за 1,70 лева. Опаковките в супермаркетите и малките магазинчета са с по-малък грамаж и затова на етикетите виждаме по-малки суми, които варират от 1,10 до 1,50 лева. Основната причина е увеличението на цената на електричеството от 1 юли т.г. Хлебопроизводители коментират, че поскъпването се дължи и на други фактори, като цената на газа и транспортирането например.

Индексът на потребителските цени за юли 2021 г. спрямо юли 2020 г. е 3%, поскъпването спрямо юни 2021 г. е с 0,8%, сочат данните на Националния статистически институт. За месец най-значително са нараснали цените на тока - с 4,4%, на централното газоснабдяване - с 6,3%, на топлинната енергия за подгряване на вода - с 19,2%, на дизеловото гориво - с 3,8%, на бензин А95Н - с 3,9%, на бензин А100Н - с 3,3, и други.

През юли тази година са се увеличили още цените на ориза, брашното, хляба, месото от домашни птици, малотрайните и трайните колбаси, пълномасленото и нискомасленото прясно мляко, сиренето и кашкавала, яйцата, зрелия боб, лещата, захарта и други хранителни стоки от първа необходимост.

Намаление има на цените на свинското месо с 1,8%, кайма с 1%, маргарин с 3,7% и олио с 1,4%, което през последните месеци регистрира рекордни стойности и бутилка от 1 литър достигна цена от почти 4 лева.

Бактерия е кръстена на България

Киселото мляко се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. Два са основните микроорганизми, които участват в процеса на ферментацията на кисело мляко - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Лактобацилус булгарикус за първи път е идентифицирана през 1905 г. от българския доктор Стамен Григоров. Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, благодарение на която млякото се съхранява. Кръстена е на България - страната, в която за първи път е открита и използвана. Тя се среща свободно в природата у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари