Хюман Райтс Уоч: Български граничари бият и обират афганистански имигранти

1
В 10 от случаите, граничарите са присвоили вещите на мигрантите, съблекли са дрехите им и са ги изоставили боси и само по бельо при зимни температури
В 10 от случаите, граничарите са присвоили вещите на мигрантите, съблекли са дрехите им и са ги изоставили боси и само по бельо при зимни температури Снимка: БГНЕС / Архив

Български граничари бият, обират и разсъбличат афганистански имигранти, опитващи да влязат у нас

Това твърдят от организацията Хюман Райтс Уоч в специален доклад, засягащ случаи на нелегални, съгласно международното право, връщания на хора обратно през границата между ноември 2021 и април 2022, информира БНР. 

От Хюман Райтс Уоч са събрали показания на 15 афганистанци за 17 отблъсквания обратно през турската и гръцката граница между ноември 2021 и април т.г., както и за два други случая миналото лято. 14 от пострадалите твърдят, че български полицаи са им нанесли побой, преди или след задържане, което е последвано от насилствено връщане обратно през границата. В 10 от случаите, граничарите са присвоили вещите на мигрантите, съблекли са дрехите им и са ги изоставили боси и само по бельо при зимни температури.

“Ритаха ни като футболни топки, успях да предпазя само главата си. Носеха тежки обувки със стоманени върхове. Обратно на границата ни биха пак и ни казаха "Не се връщайте отново", гласи едно от свидетелствата на афганистански имигранти, записани от Хюман райтс уоч.

Друг разказ е този на 14-годишно момче, което става свидетел на тежък 20-минутен побой над мъжете в неговата мигрантска група. Впоследствие са нахапани от озлобено граничарско куче, разсъблечени са и са отблъснати обратно през границата с Гърция.

В нито един от случаите полицаите не са предоставили на мигрантите възможност за кандидатстване за убежище, каквото задължение същестува съгласно европейското законодателство.

Правозащитните припомнят и че според българската конституция трябва да се предоставя възможност за закрила на хора, които са преследвани в страните си.

„Докато българските институции приветстват бежанци от Украйна, давайки им достъп до информация за временна закрила и пребиваване в България, те брутално издевателстват над афганистанци и други търсещи убежище", казва Мишел Рандхауа от офиса на Хюман Райтс Уоч в Ню Йорк и призовава българските и европейски власти да вземат нужните мерки, за да спре насилието и принудителното връщане през границата на мигрантите.

От Хюман Райтс Уоч припомнят, че издевателства от страна на български граничари спрямо влизащи от Турция се наблюдават от 2014 година насам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари