Хванаха хотелиер с "частен" плаж край Варна

0

Хотелиер, разположил незаконно чадъри и шезлонги на неохраняемия плаж  „Фичоза“ край Варна, които били само за гости на хотела му, установи по време на внезапна проверка министъра на туризма Николина Ангелкова.

Заедно със свои експерти от мобилните екипи, тя беше вчера на мястото на нарушението. Плажът в местността „Фичоза“ не е отдаден на концесия и за почистването му и водното спасяване се грижи община Варна, пише Монитор.

Това не е попречило обаче на хотелиера, да разположи чадъри и шезлонги по част от него и да постави табели, че чадърите и шезлонгите са само за гости на хотела, който се намира в непосредствена близост до плажа. На въпрос защо не са взели плажа на концесия, след като имат нужда от места за гостите си, собствениите на хотела заявиха, че обявената цена от 50 000 лева им била твърде висока.

Чадърите и шезлонгите пък предоставяли само на своите гости, които били с правото на всеки посетител на плажа да ползват безплатно ивицата.

Според Ангелкова, собственикът на хотел „Албиция” е действал своеволно и това самоуправство е тежко нарушение на закона. Тя подчерта, че когато един плаж не е отдаден на концесия или под наем, никой няма право да разполага на него плажна инфраструктура, от която да печели за сметка на държавата. Министърът отбеляза, че по този начин хотелиерът-нарушител на практика използва плажа напълно безплатно, не плаща концесионни такси, наеми и данъци, не се харчи за спасители, медицинско обслужвне и сметопочистване, а за това плаща общината, която влага пари на данъкоплатците. Ангелкова допълни, че глобата за подобно нарушение ще е между 10 000 и 30 000 лева. Проверките на министъра на туризма по плажовете на Северното Черноморие продължават, като досега от проверени от експерти на Министерството на туризма 110 плажа, са констатирани близо 56 нарушения, а при втора проверка, след изтичане на 14-дневния срок за отстраняване на нарушението, може да бъде наложена нова санкция, ако препоръките са пренебрегнати.

Проверки по плажовете ще има и ако се наложи, ще се глобява всеки ден - въпросът е дали собственикът ще може да си позволи да плаща тези глоби. Ние обаче ще продължим стриктно да следим за нередностите, заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова след проверка по плажовете на Северното Черноморие. Тя посочи, че нередностите, които са установени досега, са в резултат на работата на мобилните групи. „Те са разпределени 24 часа по Северното и Южното Черноморие и работят извън останалите проверяващи, които са с график. Ние сме абсолютно навсякъде, за да можем да реагираме веднага, особено когато имаме фрапиращи сигнали”, уточни Ангелкова. Тя каза още, че след повторната проверка ще може да се каже със сигурност колко ще бъдат санкционираните, защото сега тече срокът от 14 дни, в който те могат да отстранят установените нарушения. Министър Ангелкова съобщи, че има информация за плажа на Шкорпиловци, който е неохраняем, за поставени чадъри, шезлонги и изградени заведения, което е напълно незаконно. „За заведенията е по-трудно да се определи, защото на пръв поглед може да изглежда, че е на плажа, но това да не е така. Затова първо геодезистите заснемат и определят в кой точно парцел се намира съответното заведение. Всички сигнали ги проверяваме стриктно, но когато е видно с просто око, санкционираме веднага на място”, посочи министърът на туризма. Ангелкова каза още, че на санкции не подлежат собствениците на заведения или хотелиери, които разполагат чадър и шезлонги и те могат да се използват безплатно от всички плажуващи. „В момента правим активни проверки по Северното Черноморие и аз апелирам към всички туристи да подават сигнали на специализираните телефони на Министерството. Абсурдно е да има подобно самоуправство от страна на различни физически и юридически лица по българските плажове, които са 100 % държавна собственост“, каза още министърът на туризма.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари