Христо Славов представи за пръв път книгите си на родна земя

0

Читатели бяха запознати с „В сянката на лятото“ „Преди сътворението“ в РБ „Любен Каравелов“

На 13 февруари читатели, приятели и близки се събраха в заседателната зала на библиотеката на среща с писателя с русенски корени Христо Славов. Макар дълбоко свързан с дунавския град, Славов за пръв път представя свои творби на родна почва и за пръв път гостува на библиотеката, съобщиха от РБ „Любен Каравелов“.

Бяха представени две негови книги, излезли от печат с логото на издателство „Захарий Стоянов“ - третото издание на романа „Преди сътворението“ за България и второто издание на новелите „В сянката на лятото“.

Литературната вечер започна с филм-импресия по сценарий на Христо Славов, който е изработен специално за лондонския дебют на „Преди сътворението“. След това авторът предостави презентацията на своя издател член-кор. проф. Иван Гранитски.

„Преди сътворението“ е поразително оригинално произведение. По език и структура прилича на епична поема – сложна алегория с голямо внимание към детайла“ се казва в рецензията на написания в края на 80-90-те години на миналия век роман. Авторът привлича вниманието на читателя: „Камъкът е единствената кутия в света, в която нещата вътре не са сложени отвън, а някой отвътре ги е наредил и така ги е наредил, че като ги разгледаш едно по едно бързо се досещаш и за наредбата на нещата отвън...

Погледнеш ли веднъж надалече - връщане вече няма.

И другото е вярно: не погледнеш ли надалече - никога няма да тръгнеш...“

Първото издание на романа (1997) е преведено и издадено в Гърция, Северна Македония, Русия, Унгария и Сърбия. Второто е преведено на английски език и е издадено в Торонто, Канада (2022). Преведено е също в Испания, Италия и Сърбия.

Второто издание на новелите „В сянката на лятото“ на Христо Славов издателство „Захарий Стоянов“ поднася отново на любознателните читатели по думите на издателя Иван Гранитски, „за да се убедят в проницателността на авторовия талант и да се посмеят заедно с него над нашенските истории, които ни напомнят за безсмъртието на Бай Ганьо и за вечно самопроизвеждащата се байганьовщина и чичовщина в нашето общество.

Когато тя се появи в издателство „Георги Бакалов“ – Варна, в края на 80-те години, знакови имена като Дончо Цончев, Антон Дончев, Йордан Радичков и други, забелязаха, че авторът владее рядкото съчетание на иронико-сатиричен талант при пресъздаването образите на своите герои, придружен с тънки психологически зарисовки на своите герои. Действието и в трите новели се развива в малко крайдунавско селце, героите са странни образи, често пъти чешити, майсторски портретирани от автора чрез пряката реч и редица интересни фабулни ситуации, които при разгръщането си предизвикат у читателя изблици на неподправен смях, но и сериозен размисъл за някои специфични черти от отечествената народопсихология.“

Христо Славов е роден на 17 ноември 1955 г. в Русенско. Завършил е специалност „Българска филология” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като журналист и фоторепортер. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на 4 книги - „Земно притегляне”, „В сянката на лятото”, „Бягства” и романа „Преди сътворението”. Съставител е на „Златен ключ на класическата българска художествена литература, ІХ - ХХ век”, в 10 тома.

По утвърдена вече традиция Христо Славов получи ВИП читателска карта на посланик на библиотеката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари