Христо Мутафчиев: Методиката на финансиране на театрите ще се промени

0
Председателят на Съюза на артистите ще настоява за увеличение на заплатите на всички заети в сферата на сценичните изкуства с не по-малко от 25%
Председателят на Съюза на артистите ще настоява за увеличение на заплатите на всички заети в сферата на сценичните изкуства с не по-малко от 25% Снимка: Емил Л. Георгиев / Площад Славейков

Председателят на Съюза на артистите ще настоява за увеличение на заплатите на всички заети в сферата на сценичните изкуства с не по-малко от 25%

Театрите в България не могат да се върнат към методиката на финансиране отпреди извънредното положение, заради последствията от пандемията, посочи председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и добави, че се водят разговори за удължаване на постановлението, с което се гарантира 100% фонд работна заплата за работещите в културните институти.

Мутафчиев е в Габрово, където се провежда фестивалът на монодрамата „Соло акт“, информира БНР.

Заради последствията от пандемията от Съюза на артистите ще настояват заплатите в театрите да бъдат гарантирани, посочи неговият председател Христо Мутафчиев: "Поне година и половина или две ще излизаме от ситуация, в която публиката няма да може да формира Бюджета така, както го правехме преди 2019-та година".

Мутафчиев допълни, че заради нарастващата инфлация при подписването на Браншовото споразумение с работодатели и синдикати тази есен ще настоява за увеличение на заплатите на всички заети в сферата на сценичните изкуства с не по-малко от 25 процента: "Ние сме гарантирали малко по-високи заплати от гледна точка на коефициентите, с които сме подписали Браншовото споразумение, но това за мен не е достатъчно. Стандартът може да се увеличи само ако Министерски съвет увеличи Бюджета към Министерство на културата".

Христо Мутафчиев е гост на Фестивала на монодрамата "Соло акт", който се провежда на четна година в Габрово. Той обяви, че двама млади актьори-участници във форума ще получат шанса да се включат в предстоящата актьорска академия на първия български актьор, държал в ръцете си Оскар - Димитър Маринов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    До 2
    Не му обръщай внимание,болен нарцист,избиващ комплекси!
  • 4
    3
    въпрос
    Защо тези председатели на творчески и всички други съюзи векуват на постовете си? Дългото управление изкривява психиката на всеки управленец.
  • -2
    2
    поспри се
    русенец, почвам да мисля , че си някакъв психично болен безделник , решил, че трябва нон стоп да ни занимава с брътвежите и мненията си по най-различни теми.
  • 3
    1
    русенец
    Че кой ви пречи да си вдигнете заплатите и с 200% ? Продавате продукта си, плащате си данъците и осигуровките и останалите си ги разпределяте като заплати. Ако продуктът ви не е търсен, то тогава значи, че е ненужен и защо трябва данъкоплатеца да издържа нещо, от което няма нужда? Ако направя театър в Сливо поле, то това значи ли, че държавата трябва да издържа трупата?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари