Христо Иванов прави съдебна реформа без да е стъпвал в съда

0
Активистът на „Протестна мрежа“ прави съдебна реформа без да е стъпвал в съда
Активистът на „Протестна мрежа“ прави съдебна реформа без да е стъпвал в съда Снимка: Веселин Боришев

„Ако не успея да реформирам Висшия съдебен съвет, ще си подам оставката”, обявил активистът на „Протестна мрежаХристо Иванов, който по ирония на съдбата в момента е правосъден министър на България. Дано не успее да го реформира, че да си подаде оставката! Подобен клоун българската изпълнителна власт не помни в цялата си история. Ето няколко аргумента, заради които Иванов, известен и като Бойкикев, светкавично трябва да изхвърчи от кабинета „Борисов – 2”.

1. Преди всичко въпросният персонаж нямаше никакво морално право да оглави правосъдното ведомство и да председателства ВСС. Както стана ясно още в първите дни на управлението му, Иванов е бил лишен от адвокатски права. Няма и нито ден трудов стаж, обясни бившият служебен премиер Георги Близнашки.

2. Христо Иванов дори не е влизал в съдебна зала, но иначе прави съдебна реформа. Некомпетентността му едва ли се нуждае от коментар, тя нанася обида на цялото професионално съсловие. 

3. Дотук говорехме в морален план. Има и по-сериозни неща от криминално естество. Още преди няколко месеца ПИК разкри за скандално извънсъдебно споразумение, одобрено от Иванов, за изплащане на хонорар на архитект Марин Бакалов в рамките на над 600 000 лв. от държавия бюджет. Бакалов, който е ръководител на проекта и фирмата, проектирала сградата на Военното НДК. Разследване на ПИК установи, че е изготвено становище от две дирекции в Министерство на правосъдието, които сочат, че архитектът няма авторски права по проекта. Подобно заключение дава и Патентно ведомоство. В договора, който навремето Бакалов е сключил с отбранителното министерство, има отделна клауза, в която е записано, че той получава хонорар за същата дейност. Излиза, че Бакалов ще вземе два пъти огромен хонорар за скандалния проект. Над 600 000 излизат от джоба на данъкоплатците и влизат в джоба на архитект Бакалов с любезното съдействие на министър Христо Иванов.

4. Факсимилета от четири заповеди на правосъдния министър Христо Иванов, подписани от него по четири различни начина, бяха изпратени до главния прокурор Сотир Цацаров от Гражданско движение „План Б”.

„Тези факсимилета от документи предизвикват сериозни смущения относно администрирането и документооборота в Министерството на правосъдието, пишат от движението до обвинител №1. Подписите, поставени под отделните заповеди, издадени от името на министъра, никак не си приличат един на друг. Разликите между тях са очебийни.

„Изглежда, че се касае за четири различни подписа на едно и също лице”, допускат в писмото си до Цацаров активистите на „План Б”. Те прилагат копия от Заповед за прекратяване на служебно правоотношение и от други три заповеди под номера ЛС-04-25/13.01.2015 г.; ЛС-04-1893/2.12.2014 г.; ЛС-1304/12.08.2014 г. С първата се урежда обезщетение на освободен служител, а с останалите се упълномощават съответно главен експерт, главен секретар и шефове от финансовата дирекция на ведомството да боравят с удостоверенията за електронните подписи и да се подписват под касови и банкови разходи, заверки на бележки за доходи, трудов стаж и още книжа, изисквани от Агенцията по заетостта, националната статистика и други институции.

„Настояваме прокуратурата да приложи правомощията си, като извърши експертиза на оригиналите, за да се установи дали подписите, положени под тези заповеди, са на министъра на правосъдието Христо Иванов. Считаме, че следва да бъде потвърдено дали на въпросните дати, на които е изразена волята на принципала на МП, Иванов е бил в сградата, в столицата и в страната. Това е важно, защото ако подписите не са положени от едно и също лице, а именно от него, това говори за нещо страшно, касаещо действието на министъра и подопечните му лица, натоварени със съдебната реформа, пишат от „План Б” до прокуратурата. Засега прокуратурата мълчи по небивалия скандал. Дано хората на Цацаров не се притесняват да разследват активиста на „Протестна мрежа”, маскиран като министър на правосъдието.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари