Даниел Вълчев: Очаквам в новия парламент да има раздвижване по съдебната реформа

1
Важно обаче е да се изясни какво разбираме под съдебна реформа, уточни деканът на Юридическия факултет на Софийския университет
Важно обаче е да се изясни какво разбираме под съдебна реформа, уточни деканът на Юридическия факултет на Софийския университет Снимка: БГНЕС

Важно обаче е да се изясни какво разбираме под съдебна реформа, уточни деканът на Юридическия факултет на Софийския университет

"Много важно е да се изясни какво разбираме под съдебна реформа. За едни това е смяната на един магистрат с друг. За други - да се създадат допълнителни репресивни органи, които евентуално да бъдат политически овладени. За трети - непрестанно ожесточаване на наказателната репресия, а в цял свят се знае, че повишаването на наказанията обикновено не води до намаляване на престъпността. За мен всичко, което се прави в една публична система, трябва да се персонализира.

Не трябва да говорим за прокуратурата и за съда, а трябва да бъде ясно, че това е прокурор Иванов и съдия Петрова. Крайно време е тази система да стане максимално прозрачна - да има електронни призовавания, да има лесен достъп до документите".

Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, ръководител на проекта "Юридически барометър". И посочи големия въпрос - защо се интересуваме кой е главен прокурор.

"Този закон вероятно ще бъде приет. И това ще доведе вероятно до куп сигнали за нарушения, най-вероятно главният прокурор ще бъде отстранен, докато тече разследване. С това ще бъде постигнат и един страничен ефект - че всеки следващ главен прокурор ще може да бъде подложен на същото, а в дълбочина системата няма да бъде пипната. Нека се направи нещо такова, но задължително да върви и със сериозни промени в наказателния процес.

Наказателният процес трябва да бъде направен максимално състезателен процес - както в гражданския процес има ищец и ответник, а съдът е арбитър.Прокурорът е адвокатът на държавата, в момента въобще не е така. Като прокурор имате драматично по-различни и по-големи правомощия от мен като защитник. Решавате, че имате данни за Иван Петров и ги давате на пресата, аз не мога да кажа нищо, не мога да коментирам. Какво правим, когато сме в обратната хипотеза? Обществото знае или основателно подозира, че някой извършва нещо неправомерно, но прокуратурата отказва да се самосезира".

В предаването "Неделя 150" проф. Вълчев допълни, че в случая с нелегалните мигранти фокусът е в неправилна посока - върху самите мигранти, а не върху каналджиите. Относно закона за движение по пътищата - по думите му е един от най-променяните, но проблемът е заради неспазване на правилата за движение по пътищата.

"Трябва не толкова да се ожесточи репресията, колкото да няма много случаи, в които да не бъдеш наказан. Не наказанието да е страховито, а да не можеш да се измъкнеш от него... Губим цялата систематика на наказанията. Не може едно наказание заради извършено по непредпазливост деяние да е по-тежко от едно умишлено престъпление".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари