Христо Грозев: ГРУ е свързано с взривове в български оръжейни складове

0
Новото проучване е базирано на по-стари изследвания на „Белнигкат“, обяви той
Новото проучване е базирано на по-стари изследвания на „Белнигкат“, обяви той Снимка: стоп - кадър / NOVA

Новото проучване е базирано на по-стари изследвания на „Белнигкат“, обяви той

Няколко взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване (ГРУ), като най-ранният известен е от 2011 г. в склад до с. Ловнидол. Това е установило разследване на международното издания „Инсайдър“ (Insider) и германското „Шпигел“ (Spiegel), обяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV разследващият журналист от „Белингкат“ Христо Грозев.

Новото проучване е базирано на по-стари изследвания на „Белнигкат“, обяви Грозев.

„Доскоро се смяташе, че всички тези агресивни действия на руското военно разузнаване в чужбина, които водят и до отравяния, сред които на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и на Сергей Скрипал и на дъщеря му, започват 2014 г., годината на революцията в Украйна. Оказва се, че всичко започва много по-рано – поне през 2011 г.“, уточни разследващият журналист.

По думите му това е било едно от най-трудните разследвания, защото става въпрос за събития преди повече от 10 г.

Доказателство за руската връзка в тези взривове става чрез много сложна геометрия. Открихме, че група от шестима руски шпиони пътуват под прикритие, с фалшиви самоличности, но не до България в този период – октомври-ноември 2011 г., а до Словакия и Австрия а оттам – с автомобили до склад в чешки военен завод. В този завод слагат взриватели в стока, която е предназначена за България“, обяви Грозев.

До информацията разследващите са стигнали благодарение на руски хакери, които не одобряват случващото се в Русия.

Част от тях успяха да влязат в пощата на един от участниците в операцията в България – Владимир Моисеев, който е тръгнал от България под името Владимир Попов. В архива попаднахме на една командировка, в която петима души от военното разузнаване от Краснодар докладват на шефа си, че са създали взривяващо устройство подобно на дистанционно за кола“, допълни Грозев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    15
    русенец
    Този, който през март миналата година написа, че Русия свършила ракетите и е пред фалит , а от 2008 година периодично пише, че Путин е на смъртно легло? На него ли да вярваме?!:) Той по-добре да каже как сираче като него си е плащал таксите в най-скъпото висше училище в България и с какви/чии кинти още като студент изкупува маса интернет медии в източна Европа? Е, сега очевидно си заработва парите по единствения начин,2 на който е способен - с лъжа и манипулации. Явно булгаристанците като цяло сме тъпи хора та му вярваме.
  • 0
    14
    до13
    Ами Вова е като Соколов, дето уж го бяха утрепали в Севастопол и като „Адмирал Макаров“ дето го потопяват за амнайсти път, пък той се връща и ги калибрира! Аман от юрдеци тука!
  • 4
    13
    До 2
    Ти Ицо не го мисли,кажи как е твоя Вова след сърдечния арест от неделя вечер...
  • 0
    12
    Законът
    Абе, защо ли има изобщо ,,класифицирана информация", ,,държавна тайна", и всякакви аналози на тези така неразрешени ала бала лизми. Ами да сте в неведение, какво може и какво наистина ще се случи с всички ни , когато това настъпи. Да ви е честито всичко скрито .
  • 3
    11
    бая
    „юрдек“ лапа гореща каша тука!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари