Хранителни добавки, от които е по-добре да се откажете

7
Според експертите има пет добавки, от които трябва да се откажете още сега, за да запазите здравето си и това на хората около вас
Според експертите има пет добавки, от които трябва да се откажете още сега, за да запазите здравето си и това на хората около вас

Хранителните добавки са неизменна част от режима на голяма част от нас. Особено през зимния сезон много хора прибягват към прием на витамини.

Но според експертите има пет добавки, от които трябва да се откажете още сега, за да запазите здравето си и това на хората около вас. Някои от тях са потенциално опасни, а други просто е безсмислено да приемате, пише Actualno и показва кои са те.

1. Витамини от група В

Тялото ни се нуждае от витамини от група В, за да произвежда енергия. Но много мултивитамини съдържат в изключително високи дози витамините от тази група, понякога дори хиляди пъти повече от препоръчителната дневна доза. И това може да се окаже опасно за здравето ви.

Според някои проучвания съществува връзка между високите нива на витамини от група В (по-специално В12 и В6) и повишения риск от някои видове рак.

Според експертите от Memorial Sloan Kettering Cancer Center приемът на витамин В12 в комбинация с фолиева киселина и В6 може да увеличи риска от рак на белия дроб или колоректален рак. Но въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се определи тази връзка.

2. Добавки за здравето на мозъка

Според експертите от Harvard Medical School най-разумното в случая е да се откажете от покупката на подобни продукти. Няма научни доказателства, че тези добавки са ефективни. Вместо това е по-добре да заложите на промени в начина на живот, като здравословна диета и повишаване не само на умствената, но и на физическата активност.

3. Бета-каротин

Експертите от USPTF публикуваха официално становище, в което препоръчват да не се приемат добавки с бета-каротин. Според проучванията те могат да увеличат шансовете за развитие на рак на белия дроб при хора, които вече са изложени на по-висок риск (пушачи или такива, който работят с азбест).

Други 5 проучвания доказват „статистически значим повишен риск за смъртност от сърдечно-съдови заболявания“ при хора, които са приемали добавки с бета-каротин.

4. Витамин Е

Според експертите от USPTF липсват достатъчно доказателства за ползите от приема на добавки с витамин Е.

Джон Уонг от медицински център Tufts твърди, че в случая също може да се говори за повишен риск от рак на белия дроб при хора, които вече са в рисковата група, както и за по-висок риск от инсулт.

Освен това витамин Е разрежда кръвта, повишавайки риска от кървене.

Според д-р Катрин Болинг приемът на витамин Е не е уместен, освен ако няма показания за него.

5. Биотин

Биотинът ( известен още като витамин В7) е компонент в много добавки, предназначени за подобряване на здравето на косата, кожата и ноктите.

Липсват научни доказателства, които да подкрепят тези твърдения. Освен това приемането на високи дози биотин (5 mg до 10 mg дневно) се свързва с повишен риск от рак на белия дроб при мъжете. Добавките с биотин също могат да повлияят на резултатите от хормонални и кръвни изследвания, включително и на тези, използвани за диагностициране на сърдечни пристъпи.

През 2017 г. FDA официално предупреди за риска от тази добавка, след като пациент почина от сърдечен удар след прием на биотин и изследванията му не показаха сърдечен проблем.

*Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари